Alaphilippe showt regenboogtrui woensdag niet in Waalse Pijl

Print
Alaphilippe showt regenboogtrui woensdag niet in Waalse Pijl

Foto: Photo News

Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step) verschijnt woensdag niet aan de start van de Waalse Pijl, zo maakte de Belgische WorldTour-formatie maandag bekend. Tim Declercq is zijn vervanger. De kersverse wereldkampioen legt zich volledig toe op Luik-Bastenaken-Luik van zondag.

De Fransman keerde maandagochtend terug naar Parijs, nadat hij een dag eerder met groot machtsvertoon de wereldtitel had veroverd in het Italiaanse Imola. Alaphilippe haalde het daar solo voor Wout van Aert (Jumbo-Visma).

De voorbije twee jaar was de Fransman telkens de sterkste op de Muur van Hoei, na vier zeges op rij van Alejandro Valverde (Movistar). Voordien was de Spanjaard er in 2006 al eens de beste en met vijf zeges is de veertigjarige Valverde dan ook recordhouder. Na de Tour de France en het WK wielrennen, waar hij achtste werd, neemt hij even rust voor Luik-Bastenaken-Luik en dus zal hij er woensdag niet bij zijn. In Luik won hij al vier keer, de recordhouder is Eddy Merckx met vijf zeges.

Alaphilippe won La Doyenne nog nooit. De laatste Franse overwinning in Luik dateert al van 1980, toen Bernard Hinault in de sneeuw een memorabele editie won.