maandag 28 september 2020 - TV & film
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

  BELGA

De Slimste Mens

De snelste vrouw die door ‘De Slimste Mens’ hoopt te zoeven

VIER

Vanaf 12 oktober speurt Erik Van Looy weer naar De Slimste Mens Ter Wereld. Ook drie Limburgers doen een worp naar die illustere eretitel. De snelste tijd? Die wordt ongetwijfeld neergezet door de Alkense skeletonner Kim Meylemans.

Je zou het niet verwachten van iemand die geregeld hoofd vooruit tegen 140 kilometer per uur door een bobsleebaan zoeft. Toch is Kim Meylemans (24) een beetje nerveus. “Ik heb weinig tv-ervaring, en ik ben helemaal geen quizzer”, klinkt het bij de Neeroeterse, die tegenwoordig in Alken woont. Top in het skeleton, waarin je plat op je buik op een piepkleine slee door ijsbochten scheurt. Niet zo in het quizzen dus, terwijl net dat een voorwaarde zou moeten zijn om een worp te doen naar de titel van Slimste Mens ter Wereld. “Het is vooral een superleuk programma, en geen saaie quiz. Dat heeft me uiteindelijk over de streep getrokken om dit jaar toe te zeggen. Want ik ben al een paar keer gevraagd, maar had schrik om mee te doen. De stress is er nog, maar ik ben me wel al keihard aan het voorbereiden. Door de actualiteit te volgen en op de hoogte te blijven. En door het bordspel te spelen.”

Opgegroeid in Duitsland

Als Erik vragen zou recycleren, zit het alvast snor. Meylemans blijkt immers een grote fan van De Slimste Mens. “Van de afgelopen twee jaargangen heb ik alle afleveringen en herhalingen gezien. Ik kijk er ook naar uit om tegenover de jury plaats te nemen. Zeker als James Cooke en Margriet Hermans daar zouden zitten. Alleen van Jeroom heb ik een beetje schrik.”

Haar achilleshiel? Dat zal showbizz en popcultuur zijn. “Ik ben geboren in Duitsland, en heb er tot mijn negentiende gewoond. Dus heb ik nooit veel meekregen van pakweg bekende tv-programma’s in Vlaanderen. Waar ik onverwacht veel van weet? Koken en voeding. Vraag me om de ingrediënten in een gerecht op te sommen, en ik haal meteen een topscore. In geografie ben ik ook heel sterk.”

Hoe dan ook, Meylemans mikt op toptijden. “In mijn sport komt het erop aan om de snelste te zijn, dat is in De Slimste Mens niet anders. Ik hoop te kunnen verrassen, zoals sopraan Astrid Stockmans afgelopen seizoen.”

Vanaken (bis) en pittig aardbeitje

Ook een andere Limburgse sporter hoopt te scoren in Vlaanderens drukst bekeken quiz: Lommelaar Hans Vanaken (28), middenvelder bij landskampioen Club Brugge. De voetballer stond vorig jaar al op het wedstrijdblad, maar moest toen op het laatste ogenblik afzeggen na een oproep voor de Rode Duivels. Toen was Antwerp-verdediger Jelle Van Damme zijn vervanger.

Verdedigt tot slot nog de eer van onze gouw: Sabina Nurijeva (22), oftewel Chibi Ichigo. Een Japanse artiestennaam (die ‘kleine aardbei’ betekent). Een Russische moeder die op haar tweede naar België kwam, en een stormachtige rapcarrière in Brussel, maar wel een jeugd in Leopoldsburg en Hasselt kende. Het wordt een aangename kennismaking, zowel voor Chibi als de kijker. “Ik kijk eigenlijk geen tv”, bekent de artieste. Toch kent ze het spel. “Puur toeval, want tijdens de quarantaine had ik de Slimste Mens-app geïnstalleerd om mijn verveling weg te spelen. Ik blink uit in superrare weetjes, kennis die in het dagelijkse leven totaal onnuttig zijn. (lachje) Alleen over sport moeten ze me niks vragen.”

  

  VIER

Meer over De Slimste Mens ter Wereld

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws