Lezen in digitale tijden (column)

Kelly Loos schrijft een column over het dagelijkse leven in Houthalen-Helchteren.

Kelly Loos

“Pfff, saai …” Een reactie die ik heel vaak hoor van mijn leerlingen als ik hen vraag of ze graag lezen.

Zelf heb ik lezen nooit saai gevonden. Ik vind het heerlijk om in een verhaal te verdwalen. Ik hou van verhalen. Als kind al had ik altijd wel ergens een boek liggen. Jammer vond ik het wel dat ik soms ergens moest wachten en dat ik dan mijn boek niet bij had. Soms dagdroomde ik van een toestel waarop je een boek zou kunnen lezen, zonder dat je er honderden bladzijden papier voor nodig had. Mensen die handiger en technologischer zijn dan ik, hadden wellicht ook dat idee. Want intussen bestaat er zo’n hebbedingetje: een e-reader. Het zal je dus wellicht niet verwonderen dat ik er zo eentje in mijn bezit heb. Wanneer ik nu ergens onverwacht moet wachten, dan diep ik dat dingetje op uit mijn handtas en ik lees. In no time verdwijn ik in een andere wereld, zonder dat de mensen om mij heen dat zelfs maar merken.

Toch hou ik ook nog steeds van de ‘feel’ van een papieren boek. Het boek op mijn nachtkastje is er meestal eentje van papier. Dat wil ook zeggen dat ik vaak in twee boeken tegelijk aan het lezen ben. Veel mensen vinden dat vreemd, hoewel ze zelf meestal ook naar meerdere series op tv kijken. Voor mij voelt dat hetzelfde.

Het nadeel van e-boeken is dat ze meestal nog vrij prijzig zijn, maar ook daarvoor is nu een geweldige oplossing bedacht. Je kan nu immers heel eenvoudig, als je lid bent van de bib van Houthalen-Helchteren (of van een andere bib die werkt met de Cloudlibrary), een e-boek uitlenen. Je kan het boek lezen op een e-reader, maar ook op je smartphone, een tablet of zelfs je computer. En een boete voor te laat inleveren, daarover moet je je geen zorgen meer maken. Na zes weken verdwijnt het boek vanzelf weer van je toestel. Lezen was nog nooit zo eenvoudig. Boeken waren nog nooit zo bereikbaar. Je kunt ze zelfs lenen vanuit je luie zetel en op een instant literaire reis vertrekken die zonder twijfel coronaproof is.


    Immo

    Auto's in de kijker

    Jobs in de regio