© AP.

Spaanse minister wil bijna hele regio Madrid op slot

Vanwege de heropflakkering van het coronavirus moet de bijna volledige regio Madrid zo snel mogelijk op slot. Dat is de mening van de Spaanse minister van Volksgezondheid Salvador Illa, die de regionale regering zaterdag nog eens opriep de adviezen van de gezondheidsexperts te volgen. “De situatie in Madrid is gecompliceerd en houdt een ernstig risico in’, waarschuwde Illa. ‘Er komen zware weken op ons af. Dit is een epidemiologische strijd tegen het virus, geen ideologische.”

De conservatieve regionale regering van Madrid legde vrijdag het advies van de linkse federale regering naast zich neer om de hoofdstad zo goed als volledig in lockdown te plaatsen. Er golden al beperkingen op de bewegingsvrijheid van de inwoners van 37 wijken, en die werden vrijdag uitgebreid naar 45 wijken. Het centrumrechtse regiobestuur van Madrid wil niet al te drastisch te werk gaan, omdat het vreest voor de economische gevolgen van een nieuwe lockdown in en rond de Spaanse hoofdstad.

Maar ook wetenschappers hebben nauwelijks een goed woord over voor de strategie van de regionale regering. “In een dichtbevolkte stad als Madrid heeft het weinig zin afzonderlijke stadsgebieden op slot te doen, die vaak alleen maar met een voetpad van mekaar afgescheiden zijn”, luidt het in de krant El Pais.

In Spanje grijpt het coronavirus weer snel en hevig om zich heen. Als gekeken wordt naar absolute cijfers van het aantal besmettingen, is het sowieso één van de hardst door de pandemie getroffen landen. Tot vrijdag werden meer dan 715.000 infecties en meer dan 31.000 dodelijke slachtoffers geteld. 

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's