©  Boumediene Belbachir

Opnieuw lichte stijging, maar Limburg heeft nog altijd beste coronacijfers van het land

HASSELT -

Ook al grijpt het virus in andere provincies fel om zich heen, Limburg blijft nog altijd gespaard. Onze provincie heeft de beste cijfers van het hele land. En het goede nieuws is dat in de meeste van de zwaar getroffen gemeenten het aantal besmettingen stabiel blijft of zelfs achteruit gaat.

Roel Damiaans

Vrijdag waren er voor het eerst sinds de nieuwe telmethode minder besmettingen dan de dag ervoor. Maar het is nog veel te vroeg om victorie te kraaien. Vandaag, zaterdag, zijn er in Limburg opnieuw meer besmettingen geteld. In de afgelopen twee weken is het aantal nieuwe besmettingen in onze provincie met 9% gestegen, van 276 naar 300 in absolute cijfers. Dat zijn de beste resultaten van het hele land: het Belgische gemiddelde voor dezelfde periode is een toename van maar liefst 40%.

LEES OOK. Alleen in Limburg daalt het aantal besmettingen

Het reproductiegetal of R-waarde in onze provincie schommelt nu al twee weken rond de 1. Dat betekent dat het virus zich minder goed kan verspreiden. Vandaag bedrag de R-waarde 1,125. Concreet: 10 besmette personen kunnen er 11 andere besmetten.

Er zijn tussen 16 en 22 september in onze provincie 18.240 testen uitgevoerd. De positiviteitsratio (de verhouding positieve testen op het totaal aantal testen) bedraagt 1,9%, een tikkeltje meer dan vrijdag (1,8%). Limburg legt daarmee veruit de beste cijfers voor. De nationale positiviteitsratio is 4,4%.

Stabiele situatie

Kijken we naar het aantal besmettingen per gemeente, dan blijft de algemene situatie redelijk stabiel. In 14 gemeenten is de situatie onveranderd gebleven, in 13 gemeenten daalt het aantal besmettingen (meestal met 1 of 2 gevallen) en de 15 overige gemeenten hebben er 1, 2 of 3 nieuwe positieve gevallen bij. In absolute cijfers gaat het dus om een zeer kleine toename in deze gemeenten. Alleen in Diepenbeek stijgt het aantal besmettingen op één dag van 4 naar 10.

Burgemeester Rik Kriekels van Diepenbeek. 

Burgemeester Rik Kriekels van Diepenbeek. ©  RR

“Dat klopt, maar het zit geclusterd. De stijging is vooral te wijten aan verschillende besmettingen binnen één gezin dat van vakantie is teruggekomen en enkele personen die er contact mee hebben gehad. Als we melding krijgen van een positieve test, dan volgen we dat zo snel mogelijk op via telefonisch contact”, zegt burgemeester Rik Kriekels van Diepenbeek. “Ik hou mijn hart wel vast voor de studenten, dat blijft toch een beetje koffiedik kijken. Na een week is alles nog altijd perfect, maar je weet nooit hoe dat kan veranderen. We proberen kotfeestjes zo veel mogelijk te vermijden. De gemeente biedt de studenten aan de UCLL en de Fitlink daarom de mogelijkheid om samen te kunnen feesten volgens de geldende coronamaatregelen. Dat loopt erg goed. Nog maar één keer hebben we de muziek vroeger laten stilzetten omdat de regels niet werden gevolgd. We moeten daar streng in zijn, anders loopt het snel uit de hand.”

Coronavrij

Drie Limburgse gemeenten mogen zich coronavrij noemen: Leopoldsburg heeft opnieuw geen besmettingen meer. En verder het piepkleine Herstappe dat al de hele coronacrisis gespaard is gebleven en Nieuwerkerken waar het nu ook al drie weken rustig is. De zwaarst getroffen gemeente in Limburg blijft Houthalen-Helchteren met 64 besmettingen in een periode van twee weken, gevolgd door Maasmechelen (61), Beringen (42), Heusden-Zolder (35) en Hasselt, Lommel en Riemst, elk 30 positieve gevallen. Maar er valt hier ook goed nieuws te rapen: in zes van de zeven gemeenten blijft het aantal besmettingen stabiel of gaat het lichtjes achteruit. Enkel Maasmechelen zag een toename van drie nieuwe besmettingen.

Dezelfde tendens is bijgevolg ook zichtbaar wat de incidentiegraad (het aantal besmettingen in verhouding tot het inwonersaantal) betreft. Riemst, Bocholt, Houthalen-Helchteren, Heusden-Zolder en Maasmechelen hebben in Limburg de hoogste incidentiegraad. Enkel in Maasmechelen neemt die toe door de lichte toename in nieuwe besmettingen.

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's