Gingelomse alpacaboer bekroond met Handmade in Belgium-label

Print
Gingelom - Alpacaboer Gunther Willems (42) van Tumulus Fiber Mill mocht zopas van Unizo Limburg het Handmade in Belgium-label in ontvangst nemen. Een geweldige bekroning, want garen spinnen is puur vakmanschap. De voormalige IT-er trok in 2017 samen met zijn echtgenote Els naar Canada om het spinnen meester te worden. Vervolgens bouwden ze hun eigen spinnerij en in 2018 zwaaiden de deuren van ‘Tumulus Fiber Mill’ open.

Alpaca’s zijn al enkele jaren ontzettend populair. Toch is de spinnerij eerder een toevallige samenloop van omstandigheden dan een doelbewuste droom. “In 2012 kocht ik twee alpaca’s voor mijn vrouw”, vertelt Gunther Willems. “Al snel volgde er een derde, en nog wat later kwamen er opnieuw zeven alpaca’s bij, die lk ook nog eens drachtig bleken te zijn. Zo groeiden we dus vrij snel uit tot een echte alpacaboerderij. Vandaag hebben er een vijftigtal”, lacht Gunther.2016 was een belangrijke mijlpaal voor de alpacaboerderij: Gunther verloor toen zijn job als informaticus en besloot om voluit voor de alpaca’s te gaan.

“We speelden al langer met het idee om een wolspinnerij te starten, maar pas toen hebben we die knoop doorgehak”, blikt Gunther terug. “Els en ik trokken naar Canada, waar we een stage in een spinnerij volgden en met alle machines leerden werken. Vervolgens startten we met de bouw van onze eigen spinnerij, waarvoor de mensen vanuit Canada naar Gingelom gekomen zijn zodat we vlot konden opstarten.” Wol spinnen is echter geen sinecure en vergt enorm veel geduld alvorens je die ambacht onder de knie hebt. “Ondertussen beheers ik de techniek volledig en kan ik ook de wol van andere dieren zoals schapen, lama’s, kamelen en jakken verwerken tot garen of vilt”, vertelt Gunther.

“Een fantastisch verhaal”, vindt ook Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg. “Gunther beheerst het volledige proces, gaande van het scheren van de dieren tot het tuimelen, wassen, handmatig drogen, rekken, spinnen, kleuren enz. van de wol. Wij overhandigen dan ook met veel trots het Handmade in Belgium-label aan Gunther en zijn Tumulus Fiber Mill. Met dit label erkent UNIZO de makers van authentieke en ambachtelijke kwaliteitsproducten. Het garen, gevilt stof, de sjalen, mutsen: alle producten die Gunther maakt, passen perfect in dit plaatje.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio