©  Isosport

Yari Verschaeren test positief op corona op dezelfde dag dat hij met Anderlecht speelde, maar: “Geen risico voor andere spelers”

Rode Duivel Yari Verschaeren heeft zaterdag een positieve coronatest afgelegd, zo meldt RSC Anderlecht zondagmiddag. “Yari voelt zich goed en is thuis in quarantaine. De verscherpte maatregelen blijven gelden voor de staf, spelers en medewerkers op Neerpede. Dinsdag testen we opnieuw”, klinkt het in de korte mededeling van de club.

Vincent Van Genechten

Dinsdag moest paars-wit al melden dat drie spelers en twee leden uit de sportieve staf besmetting met het longvirus hadden opgelopen. Zij gingen een week in quarantaine. Eerder testte ook al de Nederlander Michel Vlap positief op COVID-19.

De nieuwe mededeling komt toch enigszins verrassend, want Verschaeren speelde zaterdagavond nog de hele partij voor Anderlecht op bezoek bij Waasland-Beveren en nam er het derde doelpunt van de bezoekers voor zijn rekening. Uiteindelijk pakte Anderlecht een verdiende 2-4 zege, waardoor het in de stand opschuift naar een met Beerschot gedeelde tweede plaats, op zes punten van leider Charleroi.

Paars-wit moet Verschaeren volgende week missen tegen Eupen (27/9). De topper tegen Club Brugge (4/10) kan in principe nog wel.

“Geen risico”

De Pro League kwam later op de dag met een persbericht over de zaak.

“Na de positieve test vorige week van Michel Vlap, werd de kern van RSC Anderlecht de voorbije week getest op maandag en woensdag. Omdat ook uit deze tests verschillende positieve resultaten bleken, wat wees op een superverspreider binnen de kern, werd door het medische team van de Pro League besloten om de geplande test van maandag 21 september te vervroegen naar zaterdag 19 september, met een bijkomende test op dinsdag 22 september”, aldus de Pro League.

De resultaten van de test van zaterdag werden sneller dan de voorziene 24 uur geanalyseerd en wezen op het positieve resultaat van Verschaeren. “Omdat het resultaat niet bekend was voor aanvang van de wedstrijd, kon de speler gisteren op het wedstrijdblad aangeduid worden en de wedstrijd spelen. De procedures uitgewerkt in het protocol van Pro League werden gerespecteerd.”

Dat Verschaeren de wedstrijd tegen Waasland-Beveren afwerkte, houdt geen risico in voor de gezondheid van de spelers van de Waaslanders. “Analyse van de positieve gevallen uit de Pro League toont aan dat besmettingen nooit tijdens wedstrijden of trainingen plaatsvinden, maar eerder aan tafel, in kleedkamers of andere binnenactiviteiten, wat nogmaals het belang van physical distancing aangeeft. Ook wetenschappelijk onderzoek van de KNVB, de Nederlandse voetbalbond, concludeerde dat besmettingen tijdens de wedstrijd zijn zo goed als onmogelijk zijn”, klinkt het.