©  EPA-EFE

Elise Mertens plaatst zich voor kwartfinales in Rome maar voelde zich niet goed: “Gelukkig geen corona”

Elise Mertens (WTA 20) neemt het zaterdag in de kwartfinales van het WTA-toernooi van Rome op tegen het tweede reekshoofd, Karolina Pliskova (WTA 4). De 24-jarige Limburgse denkt voldoende te zijn hersteld van een zware wedstrijd afgelopen woensdag.

Vincent Van Genechten

In de derde ronde was de Limburgse, het elfde reekshoofd, na een uur en 46 minuten met twee keer 6-4 te sterk voor de Montenegrijnse Danka Kovinic (WTA 86). Die had ze eerder dit jaar in hun enige eerdere duel ook al verslagen ze op de Australian Open.

Om door te stoten naar de halve finales moet Mertens voorbij de Tsjechische Karolina Pliskova (WTA 4), het tweede reekshoofd en de titelverdedigster in de Italiaanse hoofdstad. Die zette met 6-4 en 6-3 de Russische Anna Blinkova (WTA 65) opzij. Mertens (24) en Pliskova (28) troffen elkaar al een keer, vorig jaar op gras in Eastbourne. De Tsjechische won toen met 6-1 en 6-2.

Elise Mertens: “Hoe harder ik op de bal mepte, hoe leuker zij het leek te vinden”

Mertens klaagde woensdag nog over vermoeidheid en liet daarom het dubbelspel aan de zijde van Kirsten Flipkens schieten. Maar inmiddels is de Limburgse hersteld. “De rustdag gisteren heeft me deugd gedaan. Ik heb ook een veel betere nacht gehad”, verklaarde ze na haar kwalificatie. “Woensdag voelde ik me echt niet goed. Ik was zeer moe en ik had hoofdpijn, ik moest zelfs een beetje overgeven. Het is gelukkig geen besmetting met het coronavirus, ik testte negatief”, vertelde ze opgelucht. “En als je wint, voel je ook minder de vermoeidheid”, lachte ze optimistisch.

“Toch begon ik niet goed aan de match. Hoe harder ik op de bal mepte, hoe leuker zij het leek te vinden. Ik heb dus mijn plan moeten aanpassen, de bal wat hoger slaan met meer lift, wat op gravel een must is als een tegenstander alles terugbrengt. Ik heb geprobeerd het spel wat te veranderen, zonder veel winners te slaan, maar door op zoek te gaan naar doeltreffendheid. Op gravel is het belangrijk dat je je kan aanpassen aan de tegenstander, meer dan op hardcourt. Het lijkt een beetje op schaken. Ik ben blij dat ik al drie matchen kon winnen. Het is natuurlijk nog niet gedaan, maar ik heb opnieuw het goede gevoel gevonden op gravel.”

Tegen Pliskova verloor ze vorig jaar op gras in Eastbourne kansloos. “Zij is een van de best geplaatste speelsters die ik ben tegengekomen sinds de hervatting. Het wordt een goede test om te zien waar ik sta voor Roland Garros”, aldus Mertens. “Natuurlijk wil ik winnen en ik ga er alles aan doen om de opdracht voor haar zo moeilijk mogelijk te maken. Veel zal afhangen van de manier waarop ze opslaat. Als de eerste bal doorkomt, wordt het niet makkelijk om te returnen. Maar het doel is in de rally te komen met kwaliteit. Ik zal goed moeten variëren, agressief zijn en trachten haar te verplichten een extra slag te slaan.”

Meer over Elise Mertens