©  DVH

AA Gent is klaar om bijna 8.000 supporters te ontvangen in Ghelamco Arena: “Grote inspanningen geleverd”

Vrijdagochtend heeft AA Gent op een persconferentie in het bijzijn van burgemeester Mathias De Clercq bekendgemaakt dat er opnieuw fans toegelaten zullen worden bij thuiswedstrijden van de Buffalo’s in de Jupiler Pro League. Normaal bedraagt de capaciteit van de Ghelamco Arena 20.175 fans, maar uiteindelijk kreeg AA Gent goedkeuring van het Kabinet-Weyts om 7.995 fans te ontvangen met respect voor de covid-regels.

Stefan SmetBron: BELGA

Vanaf de partij van volgende week zaterdag tegen OH Leuven zullen er bijzonder strikte richtlijnen gelden voor de Gentse fans. Dirk Piens, directeur Organisatie, zette de voornaamste consignes alvast op een rijtje: “We zijn verplicht om te compartimenteren hoewel de Ghelamco Arena natuurlijk net gebouwd werd vanuit het idee om één geheel te vormen, denk maar aan onze promenade waarbij al onze fans in normale omstandigheden elkaar kunnen ontmoeten.”

“Dus zijn we genoodzaakt geweest om ons stadion op te delen in compartimenten van 400 personen waarbij onderling contact uit den boze is. Ook bubbels zullen onderling één meter afstand moeten respecteren. En hierdoor zullen we ook telkens één zitje vrij moeten houden tussen twee fans in. Toch zullen we op andere plaatsen in het stadion die physical distancing van 1,5 meter moeten blijven respecteren!”

Door die verplichte compartimentering zullen abonnees ook niet automatisch op hun vertrouwde zitje plaats kunnen nemen: “Abonnementen worden vervangen door een e-ticket. Want quasi niemand zal op zijn/haar vertrouwde plek kunnen zitten. Sommige fans zullen ook een andere ingang moeten nemen want het hele stadionplan gaat op de schop. Zo proberen we ook om wachtrijen te vermijden door timeslots in te voeren. Om het kwartier zullen 100 fans van een compartiment het stadion kunnen betreden.”

 

 ©  EPA-EFE

Snel zijn

“Hierbij hanteren we het FIFO-principe: wie eerst het stadion binnenkwam, zal ook eerst het stadion kunnen verlaten. Respecteer uw timeslot, want we willen wachtrijen maximaal vermijden. Wie zich te laat aanbiedt, is eraan voor de moeite. Mondmaskers zijn trouwens voortdurend verplicht! We zetten extra stewards in om onze fans optimaal te begeleiden. En indien nodig zullen we ook moeten handhaven. Respecteer aub ook onze stewards, veiligheidsmedewerkers en SLO’s. Gebruik jullie gezond verstand!”

Ook voorzitter Ivan De Witte benadrukte nog eens het belang van een strikte opvolging van de regels: “Het gedrag van ons allemaal zal een heel grote rol spelen naar de toekomst toe. Al zullen we ook eventuele beslissingen van federale of lokale overheden respecteren. Daarnaast hebben we ook geanticipeerd met de aankoop van een softwaretool waarbij we de compartimentering van het stadion kunnen automatiseren.”

Burgemeester Mathias De Clercq vertrouwt dan weer op het gezond verstand van de Gentse voetbalfans en roept hen ook op om de richtlijnen na te leven: “Iedereen wil natuurlijk graag opnieuw onze Buffalo’s aanvuren, maar ik ken de uitstekende reputatie van onze fans. Zij hebben de voorbije jaren al voldoende bewezen dat we op hen kunnen rekenen.”