©  AP

FOD Financiën waarschuwt voor frauduleuze mails: ‘Niet reageren’

De overheidsdienst Financiën waarschuwt voor frauduleuze e-mails, waarin oplichters informatie vragen in ruil voor een fictieve compensatie voor de energie- en waterfactuur.

mg

“Er circuleren mails die zogezegd afkomstig zijn van de FOD Financiën”, waarschuwt de dienst op haar Facebookpagina. “Hiermee word je uitgenodigd om, in het kader van Covid-19, een compensatie voor je energie- en waterfactuur aan te vragen. Reageer hier nooit op!”

In de e-mail staat te lezen dat de overheid op 10 juli zou hebben besloten om elk huishouden een bedrag van 202,68 euro toe te kennen, ter compensatie van de energie en waterfactuur. Die zou door het vele thuiswerken en de lockdown ten gevolge van de coronacrisis veel hoger liggen dan normaal. De fraudeurs vragen op een link te klikken om het verificatieproces te beginnen, daarvoor is een bankkaart en een kaartlezer nodig. Wie de verificatie niet volbrengt, zou dan geen recht hebben op een compensatie. De FOD Financiën waarschuwt dat dit niet klopt en raadt aan niet te reageren op de mail.

Er staat ook een typfout in de mail: voldoende staat er als “vodoende”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Deze e-mail is trouwens niet het enige valse bericht dat de ronde doet. Zo circuleren er ook berichten met de vraag om een achterstallige belastingschuld te vereffenen, met een MyMinfin-knop waarop je moet klikken. “Doe dat vooral niet”, waarschuwt de FOD Financiën.

Hoe kan je fraude herkennen?

Het e-mailadres van de verzender stemt niet overeen met het officiële adres van de FOD: xxx@minfin.fed.be

De button MyMinfin leidt niet naar de volgende url-adressen:

- https://eservices.minfin.fgov.be/myminfin-web/(externe link)

- https://idp.iamfas.belgium.be/fasui/login[...] voor de aanmeldingspagina

Meer informatie over phishing vind je hier.

Meer over Phishing