©  Photo News

Prijs voor Lotte Kopecky in Giro Rosa, Belgische vertrekt bij Lotto-Soudal: “Eindelijk die grote overwinning”

Lotte Kopecky (Lotto Soudal) heeft donderdag voor het eerst in haar carrière een ritzege veroverd in de Ronde van Italië. Ze was aan het eind van de zevende etappe de snelste in de sprint van een uitgedund peloton, dat werd opgeschrikt door de valpartijen van onder meer roze trui Annemiek van Vleuten.

Maarten Delvaux

De etappe van 112 kilometer tussen Nola en Maddaloni werd beslist in de twee lokale ronden aan het eind, waarin telkens een heuvel van derde categorie moest overwonnen worden. Uit een vroege vlucht wist de Russin Mariia Novolodskaia lange tijd te overleven, maar uiteindelijk werd ze toch gegrepen.

Zeven toprensters wisten in de finale nog een kloofje te slaan, maar hun groep dikte na verloop van tijd aan, en zo kon ook Kopecky weer aanspraak maken op de zege. In de sprint, waarvan de voorbereiding werd ontsierd door een valpartij van onder meer Marianne Vos en Annemiek van Vleuten, klopte Kopecky de Britse Lizzie Deignan (Trek-Segafredo) en de Poolse Kasia Niewiadoma (Canyon Sram). In twee Giro-deelnames eindigde Kopecky eerder al driemaal op het podium, maar winnen kon ze nog nooit in de Ronde van Italië.

De Giro Rosa eindigt zaterdag na twee heuvelachtige etappes, waarvoor Kopecky met het oog op het Belgisch kampioenschap van komende dinsdag van plan was forfait te geven

Uitslag: 1. Lotte Kopecky (Lotto Soudal Ladies) in 2u52:12 2. Lizzie Deignan (GBr) op 0:02 3. Katarzyna Niewiadoma (Pol) 0:03 4. Marta Cavalli (Ita); 5. Anna van der Breggen (Ned)

Stand: 1. Katarzyna Niewiadoma (Pol) 2. Anna van der Breggen (Ned) op 0:15 3. Cecilie Ludwig Uttrup (Den) 1:15 4. Mikayla Harvey (GBr) 2:33 5. Elisa Longo Borghini (Ita) 2:44

 

 ©  Photo News

“Eindelijk die grote overwinning”

Lotte Kopecky (Lotto Soudal) heeft donderdag op haar 24e haar eerste overwinning ooit geboekt in de Ronde van Italië. “Echt een opluchting dat ik eindelijk kan winnen”, reageerde ze na twee eerdere podiumplaatsen.

Voor Kopecky, die na dit seizoen vertrekt bij Lotto-Soudal (en bij CCC-Liv genoemd wordt), betekent de Giro-ritzege na een wereldtitel in de koppelkoers op de piste een tweede hoogtepunt op haar palmares. “Derde keer, goeie keer”, gniffelde ze achteraf. “Met een tweede en een derde plek had ik hier al bevestigd dat de conditie goed is. Maar het is dan wel frustrerend als je het niet kan afmaken.”

“Daarom dat het vandaag echt een opluchting was om eindelijk te kunnen winnen. Ik begon een beetje ongeduldig te worden, maar het is echt wel zalig om eindelijk een keer die grote overwinning beet te hebben. Gemakkelijk was het zeker niet. Ik verloor even contact op een klimmetje van vier kilometer in de finale, maar nog tijdens de klim konden we dat gaatje weer toerijden. Toen ik boven kwam, wist ik dat ik echt een grote kans maakte.”

Kopecky, die eerder had beslist om de twee laatste etappes van de Ronde van Italië niet meer af te werken, denk nu al aan het Belgisch kampioenschap in Anzegem van dinsdag. “Ik ga naar daar om te winnen, al ga ik me nergens op vastpinnen. Het is echt een rare wedstrijd: je kan tienduizend scenario’s maken, maar niet één zal kloppen. Ik ga gewoon het beste van mezelf geven, om hopelijk eindelijk die Belgische trui eens te kunnen pakken.”

.