©  AFP

David Goffin voegt noodgedwongen toernooi van Hamburg toe aan programma

Na zijn verlies woensdag met twee keer 6-2 van Marin Cilic (ATP 40), in het Masters 1000-toernooi van Rome, heeft David Goffin zijn plannen gewijzigd in de aanloop naar Roland Garros. De Luikenaar had gehoopt wat meer wedstrijden te kunnen spelen in de Italiaanse hoofdstad, maar na zijn vroegtijdige uitschakeling trekt hij volgende week naar Hamburg, op zoek naar matchritme.

Maarten Delvaux

“Het is niet leuk om dergelijke wedstrijd te verliezen. Het is een moeilijke periode en ik denk dat we dit jaar nog rare scores gaan zien”, verklaarde Goffin na zijn verlies. “Het is zeer moeilijk een goede planning op te bouwen. Er zijn minder toernooien. We proberen er zoveel mogelijk te spelen tot het einde van het jaar.”

“Uiteraard is het moeilijk om er telkens te staan en steeds goed te spelen. Zo mogen we alleen in kleine groep reizen, wat het niet makkelijk maakt. Ik ga nu bekijken met Thomas (Johansson, zijn coach) hoe best de komende dagen te agenderen. Ik moet verder doen om mijn spel nog meer solide te krijgen, zodat het beter en beter kan gaan in Hamburg en in Parijs.”

Het is niet de gewoonte van David Goffin om een tennistoernooi zo kort voor een Grand Slam af te werken. Maar Roland Garros met slechts één wedstrijd op gravel in de benen, bovendien met een vrij zwaar verlies, is niet ideaal. “Gewoonlijk zijn er drie à vier toernooien op gravel, waarvan drie Masters 1000 (Monte-Carlo, Madrid en Rome) om zich klaar te stomen voor Roland Garros. Nu heb ik niets gespeeld en wil er toch eentje bijdoen in Hamburg.”

De toernooien volgen elkaar nu in sneltempo op. “Het is moeilijk te zeggen of spelers die niet naar New York zijn gereisd voor de US open een voordeel zullen hebben in Parijs. Het is een andere ondergrond en we kunnen niet vergelijken, we hebben nooit deze kalender gekend. Zij die goed speelden op Flushing Meadows, zoals Thiem, Zverev en Medvedev, hebben minder tijd, maar hebben toch twee weken om zich voor te bereiden. En ze hebben het vertrouwen. Je kan het eigenlijk van twee kanten bekijken.”

“Het was echt niet goed vandaag”

“Het was echt niet goed vandaag”, moest Goffin na afloop van zijn match tegen Cilic toegeven. “Alles was middelmatig. Mijn slagen kwamen er niet uit, ik verplaatste me niet goed en mijn service was niet top. Ik bleef onder mijn niveau en daar heeft hij maximaal van geprofiteerd. Cilic zat wel goed in de wedstrijd, was veel agressiever. Hij greep me meteen bij de keel en heeft me niet meer losgelaten.”

De Belgische nummer een bereikte eerder deze maand de achtste finales van de US Open. “De overschakeling maken van hardcourt naar gravel is niet evident, en al zeker niet op zo’n korte tijd. Ik had slechts vijf dagen om eraan te wennen en had graag wat meer tijd gehad. Ik heb de basis voor een goede wedstrijd niet kunnen leggen.”