Aangeboden door Stad Genk

‘Ik heb een maatje’ helpt kinderen met overgewicht

‘Ik heb een maatje’ helpt  kinderen met overgewicht

Foto: Stad Genk

Kinderen met overgewicht op een leuke manier een gezonde levensgewoonte aanleren, door samen te koken en te bewegen. Daar draait het om bij het project ‘Ik heb een maatje’, dat ontwikkeld werd door Campus O3 van de stad Genk en het ZOL. Emir (10) is één de deelnemers. “Ik heb een stappenteller gekregen, en dat houdt mij gemotiveerd om meer stappen te zetten.”

Het volledige begeleidingstraject duurt een jaar. In september is een nieuw groepsprogramma gestart, maar nieuwe kandidaten kunnen zich blijven aanmelden.

Marie-Paule Stulens is coördinator van het project bij Campus O3. “We begeleiden elke week obese kinderen van 8 tot 12 jaar. Dat doen we op alle vlakken: beweging, kennis en voeding. Daarom doen we dit samen met de ouders. Ze moeten weten waarom het belangrijk is om te bewegen en te voorkomen dat kinderen teveel verborgen suikers en vetten eten. Zo koken we op woensdag samen met de ouders en geven we tips over ingrediënten, smaken en gezonde combinaties. Kinderen groenten laten eten, is niet evident. Maar als ze dat in groep kunnen doen, gaat dat veel makkelijker. Om ze meer te laten bewegen, zoeken we samen met een bewegingscoach van SportinGenk Park naar een geschikte sport. En we gaan samen stappen. Ze krijgen daarvoor een stappenteller. Als ze het resultaat zien, raken ze nog meer gemotiveerd. Het volledige programma duurt een jaar.” Vorig jaar werd het programma van Campus O3 opgenomen door het Europese Unie Health Program van de Europese Commissie. Marie-Paule Stulens wijst er op dat voor elk kind een intakegesprek met een arts van het ZOL voorzien is zodat er een aanpak op maat uitgewerkt kan worden.” Ook diëtiste en bewegingscoach Eline Bollen en toegepaste psycholoog Sofie Gryson zitten in het begeleidingsteam.

Stappenteller

Moeder Neslihan Ozubek (40) is er als geen ander van overtuigd dat het project de lichamelijke conditie van haar zoon Emir (10) aanzienlijk heeft verbeterd. “Hij had wel beweging maar moest vooral op zijn voeding letten”, zegt Neslihan. “Het zijn dikwijls kleine dingen zoals meer soorten fruit eten die een verschil kunnen maken. Hij, maar ik ook hebben al heel wat opgestoken en ik doe soms mee met de oefeningen als dat nodig is.” Emir zelf zegt dat hij zich al een stuk beter voelt sinds hij in oktober van vorig jaar mee in het project stapte. “Ik moet toegeven dat ik niet altijd even graag er naar toe ga, maar als ik daar ben en samen met vrienden verder kan werken dan ben ik blij dat ik het toch weer gedaan heb. We hebben ook een stappenteller gekregen die ons moet motiveren een bepaald aantal stappen te zetten. En ja ook dat motiveert mij.”

‘Ik heb een maatje’ helpt  kinderen met overgewicht
De kinderen komen elke woensdag samen om te bewegen en gezond te leren koken en eten. Foto: Stad Genk

Suiker

Vanuit het Ziekenhuis Oost-Limburg wordt het programma op de voet gevolgd door kinderarts Nele Reynaert. “Het is eigen aan deze tijd dat kinderen minder bewegen”, zegt Reynaert. “Ze houden zich bezig met computerspelletjes, een iPad of andere elektronische toestellen. Nochtans is bewegen niet alleen gezonder omdat het calorieën verbrandt en zorgt voor een goede bloedsomloop maar het is ook nog eens goed voor het sociaal welzijn, omdat er samen gesport wordt. En het maakt in je lichaam stoffen aan die je een gelukzaliger gevoel geven. Dat voeding in dit programma mee is opgenomen, vind ik ook ontzettend belangrijk. Onder meer omdat er veel verborgen vetten en suikers in bepaalde voedingsproducten zitten. Ouders kunnen mee voorkomen dat kinderen daar teveel van binnen krijgen en zo vermijden dat ze op latere leeftijd gezondheidsproblemen krijgen en bijvoorbeeld diabetespatiënt worden.”

Genk Loopt

Het project ‘Ik heb een maatje’ kreeg dit jaar ook extra financiële steun via het bekende loopevenement Genk Loopt. Dat moest dit jaar door corona worden afgelast. Maar omdat bewegen altijd belangrijk is, hebben de sportdienst en ZOL een alternatief uitgewerkt ‘Ik heb een (loop)maatje’. Vanaf het Molenvijverpark werd een veilig parcours van 5 en 10 km uitgepijld dat iedereen individueel kon afwerken, op eigen tempo en op een zelf gekozen moment. Er waren zelfs spandoeken voorzien. Om alles nog meer zichtbaar te maken, kon men bij plaatselijke handelaars ook armbandjes kopen aan vijf euro. De opbrengst hiervan – maar liefst 5.000 euro – ging naar ‘Ik heb een maatje’. Waarom net gekozen werd om dit gezondheidsproject te steunen, heeft alles met corona zelf te maken. “Bij de huidige coronacrisis is immers gebleken dat volwassenen met overgewicht gevoeliger zijn voor het coronavirus. Het is daarom belangrijk om van jongs af aandacht te hebben voor deze problematiek. Kinderen met overgewicht tijdig begeleiden, kan voorkomen dat op latere leeftijd gezondheidsproblemen zoals obesitas, diabetes en hartklachten opduiken.”

Geïnteresseerd om je kind (tussen 8 en 12 jaar) te laten deelnemen aan dit groepsprogramma? Dan kan je je aanmelden via info@campus03.be

Op de website www.campus03.be vind je meer informatie.

Het volledige traject van een heel jaar kost 100 euro, waarvan 50 euro wordt terugbetaald als de deelnemer aanwezig was bij 80% van de sessies.