© Luc Hendriks

COLUMN: De kip, de Kuzz en ‘den Dèken’

Luc Hendriks schrijft een column over het dagelijkse leven in Pelt.

Luc Hendriks

2020, corona, geen feesten, festivals of optredens. Eind augustus begint er zowaar een beetje licht in de duisternis te schijnen en kunnen er hier en daar, weliswaar coronaproof, al een paar culturele activiteiten plaatsvinden. Ook de kermissen komen terug op gang, zij het in afgeslankte vorm. In Pelt werd er een paar weken geleden beslist dat de kermissen van Overpelt, Neerpelt en Sint-Huibrechts-Lille nog zouden kunnen doorgaan. Café-uitbaters en foormannen knikten goedkeurend, want wat extra zaad in het bakje kan geen kwaad.

Onder de kerktoren van Overpelt ligt een cafeetje dat inventief omgaat met de regels. Begrijp me niet verkeerd, ze worden zeer strikt toegepast, maar binnen het coronakader kan toch nog wel wat als je initiatief wil nemen, waarvoor proficiat. En dus, op de schuinoplopende ingang, recht voor de deur van de nieuwe dekenale kerk, stond er tijdens de kermiszondag een dj (foto). Ver van iedereen verwijderd en dus coronaproof. Een prachtig podium op een zeer speciale plaats.

Dj de ‘Kuzz’, met in zijn rug de monumentale toren van de Sint-Martinuskerk, draaide zoals vanouds zijn fijne plaatjes en zorgde daarmee voor een aangenaam sfeertje in een van de allerlaatste zomeravonden. Recht boven hem, een dikke 50 meter hoger, stond een gouden kip op een gigantisch kruis. Het moet zijn dat deze kip het frivole sfeertje onderaan de godsdienstige toren niet zo goed kon pruimen, want zoals mijn goede vriend Pierke terecht opmerkte: “Heij jong, kiekt ès umoeëg, dè kruus hèngt achterover, die hin stit schieëf!” Inderdaad, het kruis met de kip - of is het een haan, wie zal het zeggen - hangt inderdaad een aantal graden achterover of voorover, kwestie van waar ge het bekijkt.

Ondertussen hebben we in Pelt sinds een aantal weken een nieuwe godsdienstige leider. Geen pastoor meer zoals vroeger, neen, we hebben promotie gemaakt. We hebben vanaf nu een ‘deken’. Een deken is dus iemand die kandidaat is om bisschop te worden. “Bisschop?” vroeg Pierke. Ja natuurlijk, Pierke, want wie wordt er deken? De beste onder de pastoors, natuurlijk. Oké, en wie wordt er dan bisschop? De beste onder de dekens natuurlijk. “Och gè zieverèèr”, zei Pierke. Menier den Dèken, uw eerste taak is dat beest op den toren terug rechtzetten natuurlijk. Hoe kunt ge immers van uw schaapjes-volgelingen verwachten dat ze allemaal mooi in rechte lijn lopen als zelfs uw eigen kip op uw eigen toren niet recht staat? Gouden kip, kieken of haan, recht moet hij staan!

Na dj Kuzz werd het podium ingenomen door twee gitaristen die het beste van zichzelf presenteerden, maar ook dat kon de kip op de kerktoren niet op rechtere gedachten brengen. Er is nog werk aan de winkel voor den Dèken.


    Immo

    Auto's in de kijker

    Jobs in de regio