Expo Gallo-Romeins Museum kleurt oker

Print
Expo Gallo-Romeins Museum kleurt oker

Foto: Patrick Matheï

Tongeren - Wat gebeurt er wanneer kinderen tussen 5 en 13 jaar inzicht krijgen in het verre verleden en die nieuwe kennis creatief vertalen? Artistieke meisjes en jongens gingen in het Gallo-Romeins Museum twee dagen lang aan de slag met oker. Hun kunstwerkjes zijn tot eind september te zien in de permanente tentoonstelling.

Het Gallo-Romeins Museum en Pentagoon Academie organiseerden eind augustus een creatieve tweedaagse. Een dertigtal kinderen tussen 6 en 12 jaar maakten kennis met het leven van de jagers-verzamelaars. Samen met enkele museumgidsen bezochten ze de prehistorische afdeling van het museum. Speciale aandacht ging uit naar het gebruik van oker. Met deze kleurstof maakten de oermensen fascinerende grotschilderingen. Ze smeerden er ook dierenhuiden mee in om die soepel te maken. Ze mengden okergruis met dennenhars om hiermee stenen pijlpunten aan houten pijlen vast te kleven.

De opgedane kennis werkte inspirerend. Met hedendaagse (kunst)technieken gaven de kinderen vorm aan de ideeën en beelden in hun hoofd. Ze creëerden patronen met oker en pasten druktechnieken toe op natuurlijke materialen. Leerkrachten van Pentagoon Academie zorgden voor professionele begeleiding. Het resultaat van deze inspanningen werd een reeks eigenzinnige (kunst)werkjes waarin okertinten de rode draad vormen. Er zijn schilderingen in rode, gele en bruine okertinten, zoals in prehistorische grotten. We zien abstracte tekeningen op linnen vellen, gemaakt met druktechnieken. Op ‘archeologisch’ millimeterpapier zijn hedendaagse voorwerpen ingetekend.

"Het Gallo-Romeins Museum en Pentagoon Academie werken geregeld samen om kinderen en jongeren te bereiken",zegt schepen van cultuur en waarnemend burgemeester An Christiaens. "Het kamp biedt een unieke mix tussen erfgoed en het artistieke. Bijzonder is dat de kunstwerkjes tijdelijk een plaats krijgen in het museum. Zo wordt het museum ook echt een plek van de jongeren. Dat vinden ze super. Het zorgt voor blijvende herinneringen. Vaak komen ze in de weken na het kamp nog eens langs met de familie."

De expo loopt tot en met 30 september.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio