Wandelaars ontdekken erfgoedwandeling door kasteelpark

Wandelaars ontdekken erfgoedwandeling door kasteelpark

Heel wat wandelaars en fietsers kwamen ter gelegenheid van Open Monumentendag een kijkje nemen op het kasteeldomein van Heers. Foto: FrMi

Heers -

Heel wat wandelaars en fietsers kwamen zondag, ter gelegenheid van Open Monumentendag, een kijkje nemen op het kasteeldomein van Heers.

Sinds 2017 zetten een 30-tal vrijwilligers van vzw Heerlijk(heid) Heers de schouders onder de redding van het kasteel en het domein. “De eerste stap van ons plan was de ontsluiting van het kasteeldomein”, vertelt Paul Lambrechts van Heerlijk(heid) Heers. “Elke tweede zondag van de maand houden we hier een opruimdag. Naast het opschonen van het terrein en opnieuw toegankelijk maken van het Engels landschapspark, organiseren we regelmatig evenementen om het kasteel onder de aandacht van de lokale bevolking en de toeristen te brengen.” Met succes: ondertussen bezochten al meer dan 10.000 mensen het domein en zeker tijdens deze zomer bleek het een prima plek om ‘coronaproof’ te komen genieten van de natuur en de rust. In het park zijn bovendien nog enkele weken de dierenbeelden van Dirk Claesen te bewonderen.

Voor Open Monumentendag stippelden het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren en Heerlijk(heid) Heers, met de steun van de gemeente, provincie Limburg en Herita, een nieuwe Verborgen Moois-wandeling uit op en rond het kasteeldomein. “Deze wandeling van 2,5 km start aan het gemeenteplein en leidt je via het kerkhof van de Sint-Martinuskerk en een kerkenpad naar het kasteeldomein”, zegt Lambrechts. “Het is de eerste erfgoedwandeling in het centrum van Heers en combineert natuur met cultuur en onroerend erfgoed. Vanaf nu is het kasteelpark dan ook permanent toegankelijk.” Zondag lokte de wandeling alvast heel wat nieuwsgierigen naar het kasteeldomein.

Frank Missotten


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio