© ATV

Gianni Vermeersch wint Antwerp Port Epic voor medevluchters Dewulf en Planckaert

Gianni Vermeersch (Alpecin-Fenix) heeft zondag de Antwerp Port Epic gewonnen. Hij was medevluchters Stan Dewulf en Baptiste Planckaert te snel af in de sprint. Het drietal was op 21 kilometer van de meet in de aanval getrokken. Ze zongen hun inspanning uit tot aan de finish. Vermeersch werd dit jaar onder andere tweede in de tweede etappe van de Ronde van Antalya en derde in Dwars door het Hageland.

wic, blg

Nog voor de officiële start sloegen al enkele renners tegen de vlakte. Van zodra koersdirecteur Nico Mattan de meute loste, volgde de ene uitvalspoging de andere op. Het was Robin Carpenter die na 33 kilometer koers een zoveelste versnelling plaatste. De Amerikaan kon warempel een grote kloof slaan. Wat verderop kreeg hij versterking van Lionel Taminiaux, Jordy Bouts, Alex Mengoulas, Niklas Märkl, Julien Morice, Tobias Morch Kongstad, Damien Gaudin, Charles Quarterman, Oscar Riesebeek en Tim Naberman. De omvangrijke kopgroep trok met een voorsprong van slechts 25 seconden naar de Torenseweg, de eerste kasseizone van de dag. Voor de Fransman Alex Mengoulas ging het net even te snel. Hij liet lopen en werd wat later opgeslokt door het peloton. Toen Jelle Wallays in het peloton even doortrok, slonk de voorsprong van de vroege vluchters naar 15 seconden. In die grote groep stond de deur wagenwijd open. Zelfs Aimé De Gendt, de titelverdediger, kreeg het lastig.

Met nog 65 kilometer voor de boeg smolten groepen 1 en 2 weer samen en zo vormde zich een fel uitgedund peloton. Niet voor lang evenwel. Meteen ging het gashendel weer helemaal open. Er ontstond een kopgroep met Gianni Vermeersch, Danny van Poppel, Emils Liepins, Bert-Jan Lindeman en Tim van Dijke. Maar ook deze vlucht was geen lang leven beschoren. Met nog 21 kilometer voor de boeg versnelden Stan Dewulf, Gianni Vermeersch en Baptiste Planckaert. De verstandhouding bij de drie Belgen was meteen voortreffelijk. In de daaropvolgende sprint begon Vermeersch van ver op kop, hij stond die positie niet meer af. Vermeersch volgt op de erelijst Aimé De Gendt op als winnaar van de Antwerp Port Epic.

Vermeersch: “Wind maakte het lastig”

“Er stond vrij veel wind vandaag. Dat maakte het wel lastig”, reageerde Vermeersch. “Ik koerste bovendien de hele wedstrijd heel aanvallend. Op het laatst voelde ik wel dat ik door mijn beste krachten heen zat, maar toen we uiteindelijk met drie voorop kwamen te liggen voelde ik mijn winstkansen wel weer stijgen.”

Gianni Vermeersch reed ook even alleen op kop van de wedstrijd. “Dat was niet de bedoeling. Ik was ineens voorop nadat ik mijn beurt vooraan deed. Achter mij moet er plotseling een gat gevallen zijn. Ik liet me dan terug inlopen en kon zo wat energie sparen. Ik bleef wel attent koersen, want ik wou mij niet laten verrassen. Met Stan Dewulf en Baptiste Planckaert had ik dan ook twee goede metgezellen mee. In de sprint voelde ik Stan Dewulf wel even komen. Ik dacht daarom dat ik net iets te vroeg op kop vertrokken was, maar uiteindelijk kon ik toch het zegegebaar maken. En het is dubbel feest bij de ploeg want ik hoorde net dat Mathieu van der Poel vandaag de rit won in Tirreno-Adriatico. Gisteren was er ook nog die zege van Tim Merlier. Onze ploeg doet het dus zeker niet slecht. Ik ga nu nog de voorjaarsklassiekers rijden, die eigenlijk in het najaar zitten, alvorens me toe te leggen op het veldrijden”, besloot Vermeersch.