©  BELGA

Waasland-Beveren officieel in Amerikaanse handen: “Afspraken over behoud lokale karakter”

Waasland-Beveren krijgt Amerikaanse eigenaars. De club heeft zondagmiddag bekendgemaakt dat de deal met Bolt Football Holdings getekend is. “We wensen dat de overnemer gebruik kan maken van de extra mercato om waar nodig aanvullingen te doen in onze ploeg”, klinkt het bij de club.

Wim Conings

”We zijn verheugd om te kunnen aankondigen dat de aandeelhouders van onze club een akkoord hebben bereikt om ongeveer 97% van de aandelen over te dragen aan Bolt Football Holdings, een bedrijf dat geleid wordt door de ervaren Amerikaanse sport investeerders David Blitzer, Jahm Najafi en Jeff Moorad”, klinkt het zondagmiddag op de clubwebsite van Waasland-Beveren. “De twee laatstgenoemden participeren via MSP Sports, een holding die gespecialiseerd is in diverse sporten. De voornaamste eigenaars van Bolt Football Holdings hebben participaties in onder meer voetbalclub Crystal Palace in de Engelse Premier League, de Philadelphia 76ers en de Phoenix Suns in de Amerikaanse Basketball League en de New Jersey Devils in de Amerikaanse Hockey League.”

Toch zullen er nog mensen van eigen bodem in het bestuur blijven zetelen. “De resterende aandelen zullen ingevuld worden door de leden van de huidige raad van bestuur en aangevuld met enkele bestaande aandeelhouders, die de belichaming zullen zijn van de lokale verankering. Dikwijls gaat dit verloren na een overname zodat er afspraken gemaakt werden over het behoud van het lokale karakter. Er werd afgesproken dat deze aandeelhouders beschikken over een vetorecht aangaande de naam, de kleuren en de lokalisatie van de club. De nieuwe partners wensen verder te werken met het huidig managementteam – Dirk Huyck, Olivier Swolfs, Jozef Van Remoortel, Walter Clippeleyr – na de overname. Tom Rombouts blijft de clubadvocaat van W-B.”

Zaakjes met Crystal Palace?

Dat Waasland-Beveren, dat na een juridische gevecht zijn plaats in 1A kon behouden, al een tijdje op zoek was naar een overnemer, was bekend. De club legt uit dat er initieel veertien dossiers op tafel lagen. Daaruit werd een shortlist met vijf kandidaten opgesteld. Vervolgens hakte de raad van bestuur de knoop door.

Financieel directeur Olivier Swolfs geeft op de clubwebsite uitleg. “Na maanden van voorbereidende gesprekken is het tijd om te landen. We wensen dat de overnemer gebruik kan maken van de extra mercato om waar nodig aanvullingen te doen in onze ploeg. We hebben alle pistes grondig bekeken. Belangrijk was om sterke financiële schouders te vinden in het post-corona tijdperk, kunnen genieten van een uitgebreid internationaal netwerk in voetbal, steunend op bewezen sportieve ervaring en know-how.”

De kans is reëel dat de Waaslanders binnenkort zaakjes zullen doen met Crystal Palace, die andere voetbalclub van Bolt Football Holdings. ”Het sportief plan voor W-B zal er in bestaan dat W-B een eigen identiteit krijgt waar de stakeholders trots en betrokken zullen zijn. Ook de focus op de ontwikkeling van de eigen jeugd blijft een speerpunt. Uiteraard zal er interactie zijn met het netwerk van onze nieuwe eigenaar. Naast een raad van bestuur zal er ook een strategische raad komen waarbij hun rol er vooral zal in bestaan om vanuit de lokale gedachte voorstellen te doen aan de raad van bestuur.”