Nationaal Crisiscentrum: Met deze vier middelen kunnen we het virus bestrijden 

Van Ranst over versnelling epidemie: “Maatregelen worden in vraag gesteld”

Het aantal mensen in ons land dat besmet raakt met het coronavirus, blijft toenemen. Tussen 3 september en 9 september zijn dagelijks gemiddeld 636 mensen besmet geraakt. Dat zijn er 38 procent meer dan in de zeven dagen ervoor. Dat blijkt zondag uit het dagelijkse rapport van Sciensano. Viroloog Steven Van Gucht noemt de versnelling verontrustend.

LEES OOK. Opnieuw meer dan 600 besmettingen per dag

Al meer dan een week aan een stuk toont het gemiddelde aantal coronabesmettingen een stijging. “De huidige cijfers zijn er niet goed uit en zijn op zijn minst een beetje verontrustend te noemen”, zegt Steven Van Gucht, de viroloog van Sciensano. “Het aantal besmettingen stijgt dag na dag en de stijging gaat ook steeds sneller. Die versnelling moet stabiliseren. Gelukkig blijven het aantal overlijdens laag, maar de vraag is of dat zo zal blijven. Het aantal overlijdens is de laatste parameter die zal stijgen.”

Voorlopig daalt het aantal sterfgevallen wel nog: met 18 procent tussen 3 september en 9 september naar gemiddeld 2,6 per dag. Het totale aantal sterfgevallen ligt nu op 9.923.

Ook ziekenhuisopnames stijgen

“Eerst heb je het aantal besmettingen dat stijgt en daarna het aantal ziekenhuisopnames. Ook die tweede indicator is nu al aan het stijgen. Kort geleden zaten we nog maar aan minder dan de helft patiënten die moesten opgenomen worden”, legt Van Gucht uit. In de periode van 6 september tot 12 september zijn dagelijks gemiddeld 26,6 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat is 58 procent meer dan de week ervoor. In totaal zijn in ons land sinds het begin van de epidemie al 19.273 mensen opgenomen wegens Covid-19. Op 12 september werden 260 ziekenhuisbedden ingenomen door Covid-19-patiënten. Daarvan lagen er 68 op intensieve zorgen: 28 procent meer dan een week eerder.

Van Gucht houdt nu heel goed de situatie in Spanje in de gaten. “De situatie in Spanje loopt net iets voor op andere Europese landen zoals België. Wat daar gebeurt is een belangrijke indicator voor wat ons hier te wachten staat.” Het totale aantal besmettingen sinds het begin van de epidemie komt daarmee uit op 92.478 gevallen.

LEES OOK. Emotionele herdenking van Truiense coronaslachtoffers

Overal stijging

Het reproductiegetal - een schatting van de besmettingsgraad - voor België bedraagt nu voor de periode van 6 tot 12 september 1,36. Zaterdag was dat nog 1,276. Als het reproductiegetal hoger is dan 1 breidt de epidemie uit, kleiner dan 1 krimpt ze.

Het aantal infecties stijgt in alle provincies, behalve in Namen. Het reproductiegetal ligt het hoogst in West-Vlaanderen (1,550) en Oost-Vlaanderen (1,438). In tegenstelling tot de stijgende cijfers in juli, toen de besmettingen vooral in en rond de centrumsteden plaatsvonden, is het aantal besmettingen nu overal aan het stijgen, in bijna alle provincies. “In sommige provincies, bijvoorbeeld West-Vlaanderen, zien we een verdubbeling op weekbasis”.

Wellicht ligt een aantal fenomenen aan de basis van het versnellend aantal besmettingen. De versnelling valt samen met de terugkeer van reizigers uit rode zones, en de start van het nieuwe schooljaar. Veel besmettingen gebeuren ook nog steeds familiaal. Er zijn wel gedetailleerdere cijfers nodig om de precieze impact van de verschillende oorzaken te analyseren.

“We zullen zeer waakzaam moeten blijven en alle maatregelen blijven naleven. Want hoe meer besmettingen er zijn, hoe meer de contact tracing en de preventie door quarantaine onder druk komen te staan.”

Slapende reus

Het aantal sterfgevallen blijft voorlopig dalen. En dat is wel goed nieuws, aldus Van Gucht. “We slagen er voorlopig in de besmettingen weg te houden van de risicogroepen”. Hij vreest evenwel dat ook het aantal sterfgevallen uiteindelijk weer zal stijgen. De viroloog wijst naar wat in Spanje gebeurt, waar het aantal sterfgevallen weer omhoog gaat. “We moeten goed kijken naar wat in Spanje gebeurt. De overlijdens zijn een slapende reus. Dat kan lelijk uitpakken”.

Dat vreest ook zijn collega Marc Van Ranst. Hij merkt op dat er in bepaalde gebieden in Spanje en Frankrijk een overslag plaatsvindt van jongeren naar ouderen. “Dat is wat je wil vermijden”, zei Van Ranst in ‘De zevende dag’ op Eén. Want dan kunnen de cijfers van de hospitalisaties en overlijdens omhoog gaan.

Van Ranst verwacht ook dat het aantal besmettingen volgende week met de duizend zal flirten. Gezien de cijfers van de voorbije dagen “is dat niet heel moeilijk te voorspellen.” Dat zou een probleem kunnen worden indien het aantal besmettingen de capaciteit van de contact tracing overstijgt, want dat is er een risico dat je niet meer alle mensen bereikt.

De bestaande maatregelen om de coronabesmettingen in te dijken, zijn volgens de viroloog prima. Het is immers door die maatregelen dat de cijfers naar omlaag zijn gegaan. “Het probleem is dat die in vraag worden gesteld”, aldus Van Ranst. Maatregelen zoals de mondmaskerplicht “vinden we allemaal vervelend, maar ze volgen betekent dat de curve naar beneden gaat.”

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's