©  BELGA

Frederik Van Lierde wint eigen afscheidsrace in Menen: “Nog mooier dan ik had durven dromen”

Frederik Van Lierde (41) heeft zondag in zijn eigen Menen een emotioneel punt gezet achter een fenomenale carrière. De voormalige wereldkampioen Ironman kwam in tranen als eerste over de meet van zijn afscheidswedstrijd. Onder luid applaus van al zijn dierbaren en van kortbij gevolgd door zijn twee grootste Belgische concurrenten Pieter Heemeryck en Bart Aernouts.

Maarten Delvaux

Frederik Van Lierde mocht de laatste 1,9 kilometer zwemmen, 90 kilometer fietsen en halve marathon lopen van zijn carrière afleggen in en rond zijn woonplaats Menen. De Sportman van het Jaar 2013 pinkte voor de start al een traantje weg, er zouden achteraf nog veel volgen. Maar eerst de wedstrijd. De thuisfavoriet kwam in de sterkst bezette Belgische race van de laatste jaren samen met Pieter Heemeryck en Kjell De Hertog als eerste uit het water. Op de golvende wegen die ook de finale van Gent-Wevelgem vormen sloeg Van Lierde vervolgens samen met Heemeryck een groot gat met de concurrentie. Zij aan zij begon de ancien en zijn kroonprins aan de afsluitende halve marathon. Al snel bleek dat Heemeryck over de beste loopbenen beschikte en hij knalde solo naar de atletiekpiste van het Vaubanstadion.

Ondertussen had toploper Bart Aernouts vanuit de achtergrond ook de kloof met Van Lierde gedicht. Het leek erop dat Van Lierde pas derde zou eindigen in zijn afscheidsrace. Maar hoewel Van Lierde tegen zijn concurrenten had gezegd dat ze vol moesten racen voor de overwinning, besloten ze toch om de West-Vlaming een zege te gunnen in zijn laatste wedstrijd. Heemeryck wachtte aan de poort van het stadion in tranen Van Lierde op, Aernouts liet zijn eindsprint ook voor één keer schieten. Al applaudisserend begeleidden ze Van Lierde over de streep. Van Lierde viel geëmotioneerd in de armen van zijn vrouw Sofie en zijn zoons Aaron en Simon.

 ©  BELGA

Magisch

“Dit was magisch, nog mooier dan ik vooraf had durven dromen”, vertelde Van Lierde achteraf. “Ik had echt moeite om mij te concentreren vandaag. Ik zag zoveel bekende mensen langs de weg dat mijn focus verdween. Chapeau van Pieter Heemeryck en Bart Aernouts dat ze op mij hebben gewacht, ook al had ik dat niet gevraagd. Want anders zou het resultaat vandaag wel anders geweest zijn. We hebben er wel een echte wedstrijd van gemaakt, maar die twee hadden duidelijk nog over. Het is een prachtige geste van die twee dat ze mij lieten winnen.”

Eigenlijk had Van Lierde pas over een maand afscheid willen nemen op de Ironman van Nice, maar die wedstrijd werd afgelast door corona. “Achteraf bekeken misschien maar goed ook. Want dit was de perfecte afsluiter van mijn carrière, mooier dan vandaag had het nooit kunnen zijn. Ik heb er vrede mee, ik kan met een gerust hart stoppen. Ik ben niet de meest emotionele kerel, maar ik kon ook mijn tranen niet bedwingen. Zelfs mijn broers waren aan het wenen. Als dat niets met je doet, ben je een ijskonijn.”

 ©  BELGA

Potje janken

Ook concurrent Pieter Heemeryck hield het zondag niet droog. “Toen ik aan de poort van het atletiekstadion op Frederik en Bart aan het wachten was, was ik een potje janken. Ik werd er zo emotioneel van. Een hele week heb ik nagedacht over hoe ik de wedstrijd zou aanpakken. Elke zwem-, fiets- en looptraining was ik er mee bezig. Zelfs vannacht heb ik er nog over liggen tobben. En uiteindelijk liep de race volgens het ideale scenario. Toen we samen uit het water kwamen zei ik tegen hem: kom Fré, we zijn weg. Ik pak u mee op sleeptouw en jij mag hier winnen. Ik had inspiratie opgedaan tijdens de Tour de France met de manier waarop Wout van Aert voor Roglic reed. Ik wou vandaag Frederiks Wout van Aert zijn. Toen ik hoorde dat Bart Aernouts bij Frederik was gekomen had ik eventjes schrik dat Bart zou willen winnen, maar die deed dat gelukkig niet. Als ik ooit zelf mijn carrière afsluit, zou ik ook willen winnen. Dit was de perfecte finish.”

Hetzelfde geluid bij Bart Aernouts, met wie Van Lierde de voorbije jaren pittige duels uitvocht van Zuid-Afrika tot HawaÏ. “Ik heb vereerd dat ik met Frederik de piste ben kunnen oplopen. Ik heb héél veel respect zijn carrière maar nog meer voor de mens Frederik Van Lierde. Hij is tot zijn laatste wedstrijd competitief gebleven en hij was altijd één van de weinige atleten met wie ik zelfs tot in de week voor een wedstrijd zonder probleem kon blijven optrekken. Het gaat héél raar zijn om nu zonder hem te moeten racen.”()

 ©  BELGA

 ©  BELGA