© Nico Francois

© Nico Francois

© Nico Francois

© Nico Francois

© Nico Francois

© Nico Francois

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Tongerse kermis is officieel geopend met huldiging van 100-jarige kindermolen

Zaterdag 12 september werd de kermis in Tongeren officieel geopend. Er staan 120 attracties en kramen opgesteld, verdeeld over vier zones: de Grote Markt, Leopoldwal, Kastanjewal en het vernieuwde stadspark De Motten. “Vele Tongenaren kijken een jaar lang uit naar de septemberkermis. Door de coronacrisis was het lang onduidelijk of ze zou kunnen doorgaan. Maar met 120 attracties is het een volwaardige kermis geworden”, zegt waarnemend burgemeester An Christiaens.

Nico Francois

Foorkramer Robert Vanlingen (74) uit Diest werd gehuldigd en in de bloemetjes gezet door het stadsbestuur. Hij staat al 55 jaar op de kermis in Tongeren met zijn 100-jarige kindermolen Robbedoes. Robert kom uit een kermisfamilie. Zijn grootvader is in 1920 gestart met een draaimolen, die is overgegaan naar de volgende generaties. Ze hebben hun kindermolen zelf ontworpen en geven die ook elke winter een opknapbeurt. Robert liet ook met trots foto’s uit de oude doos zien van zijn familie en zijn 100-jarige draaimolen.

"Begin augustus hebben we beslist dat de kermis kon doorgaan", zegt schepen van economie Marc Hoogmartens. "We hebben alle mogelijke veiligheidsnormen voorzien, er is een aparte in- en uitgang per zone. Er is eenrichtingsverkeer, security, handgel en de mensen worden geteld. Er mogen maximum 400 personen tegelijk in elke zone", aldus Hoogmartens. Ook Patrick Dewael, titeldragend burgemeester en kamervoorzitter was present bij de opening. "Elk jaar kijk ik er naar uit naar de opening van de Tongerse kermis. In dit bijzondere jaar wilde ik het zeker niet missen."

    Aangeboden door onze partners

    Hoofdpunten

    Aangeboden door onze partners

    Lees meer