Eventsector vraagt 777 miljoen subsidie: “We liggen op apegapen”

Print
Eventsector vraagt 777 miljoen subsidie: “We liggen op apegapen”

Foto: BELGA

De eventsector hoopt op 777 miljoen euro steungeld van de verschillende overheden, anders vrezen ze een golf aan faillissementen.

“De coronapandemie heeft ervoor gezorgd dat de eventsector op apegapen ligt”, vertelt Bruno Schaubroeck, woordvoerder van de Belgische Eventfederatie. Zes maanden lang konden geen evenementen doorgaan. Een heropstart duurt ook makkelijk 2 à 3 maanden. De sector zit dus al zeker 9 maanden zonder werk. De sector rekent op een omzetverlies dit jaar van 80 procent.

Intussen blijven de kosten van de zowat 2.300 actieve bedrijven die de eventsector in ons land telt doorlopen. Deloitte berekende het bedrag aan cash dat door de sector zal worden verbrand in 2020 op 777 miljoen euro.

De eventsector vraagt de verschillende overheden daarom om het tekort van 777 miljoen euro in te vullen via subsidiëring. Er is ook een oplossing nodig voor 102 miljoen euro rentelasten bij de banken. De sector bepleit bovendien de verlenging van het systeem van tijdelijke werkloosheid tot eind 2021.

De evenementensector is goed voor een jaarlijkse omzet van 5,8 miljard euro. Het gaat niet alleen om grote organisatoren van allerlei beurzen en festivals, maar ook om een hele resem aan toeleveranciers, gaande van catering en security tot podiumopbouw en licht- en geluidsbedrijven. Er verdienen 30.000 mensen rechtstreeks hun brood in de eventsector.

Nieuwe Video's