Comité Kisaro zorgt voor nieuwe schoolgebouwen in Rwanda

Print
Genk - Met subsidies van het Limburgs provinciebestuur bouwt het Genkse comité Kisaro nieuwe schoolgebouwen in Murama, een wijk van Kisaro, in Rwanda.

Toen de Genkse broeder Cyriel in de jaren 70 naar Rwanda vertrok om daar het landbouwproject van Kisaro uit de grond te stampen, had hij ook veel aandacht voor de opleiding van de kinderen. In Murama bouwde hij met beperkte middelen een eerste schoolgebouw. Intussen telt die school bijna 2.000 leerlingen en wordt het onderwijs gegeven door Rwandese leerkrachten. Maar de gebouwen van bijna 50 jaar oud voldoen niet meer aan de huidige vereisten van een goed schoolgebouw.

Daarom besloot het Genkse Kisarocomité te zorgen voor nieuwe schoolgebouwen. Het comité vroeg en kreeg een subsidie van het Limburgs provinciebestuur voor de afbraak en de nieuwbouw van twee bestaande gebouwen. De subsidie was amper toegekend of de oude gebouwen gingen al tegen de vlakte en de bouwploeg van het centrum van Kisaro kon aan de slag. Omdat de grond destijds opgehoogd werd om een speelplaats aan te leggen, moet men nu dieper graven om op vaste grond te bouwen. Er komen dus flinke funderingen aan te pas, maar daardoor laten de mannen van de bouwploeg zich niet uit het lood slaan.

De bouwwerken worden in twee fases gespreid over twee jaar en de totale kostprijs bedraagt ongeveer 40.000 euro. Voor de eerste fase stelde het provinciebestuur inmiddels 10.000 euro ter beschikking die uiteraard goed van pas komen.

De werken worden ter plaatse geleid door een jonge ingenieur die in het centrum opgroeide. De vertegenwoordiger van het Genkse Kisarocomité en neef van broeder Cyriel, Gerard Moerman, kwam net voor de coronaquarantaine naar België, maar vertrekt in de loop van de maand weer naar Kisaro. Rwanda heeft het coronavirus behoorlijk goed onder controle en in het centrum van Kisaro zijn er nog geen uitbraken geweest. Gerard Moerman zal bij zijn aankomst in Rwanda echter wel in quarantaine moeten, maar daarna trekt hij weer naar het centrum van Kisaro in het Noorden om daar te helpen om alles verder in goede banen te leiden.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio