Aangeboden door Toerisme Kempen

© Ilse Prinsen

De – lekker smikkelen – Kempen

Westerlo verwent wandelaars en fietsers, want tussen een fantastische brok natuur gaat prachtig erfgoed schuil. Denk aan de norbertijnenabdij van Tongerlo of het kasteel van prins de Merode. En om je uitstappen te spijzen, vind je er streeklekkers in overvloed.

Voor kinderbeentjes of ervaren stapkuiten? Je stippelt in Westerlo gezwind een mooie wandelroute uit. Zo is het wandelnetwerk de Merode geknipt om het rijke verleden van Westerlo en haar schitterende natuur te verkennen. Langs statige dreven of over kronkelende paadjes, de bewegwijzering houdt je op het rechte pad. Je kan zelfs meerdere dagen stappen, want de befaamde GR5 – in de verf gezet in de gelijknamige fictiereeks op Eén – doorkruist Westerlo over een lengte van zo’n 13 km van noord naar zuid. Blikvangers onderweg zijn de norbertijnenabdij van Tongerlo, het kasteel van de adellijke familie de Merode en fraaie stukjes natuur in natuurgebied De Beeltjens en langs de Grote Nete.

Altijd leuk is een wandel- of fietszoektocht. Zeker met het hele gezin, want Westerlo heeft ook aan kleine speurneuzen gedacht. Met de erg gevarieerde fietszoektochten verken je de groene regio op een trip van bijna 35 km.

Aan Toerisme Westerlo vertrekken een heleboel wandelingen en fietsroutes. Dit is om meerdere redenen de uitgelezen uitvalsbasis voor je bezoek aan Westerlo. Niet alleen vind je er alle mogelijke info om je trip te plannen, de groene tuin errond is ook een perfecte picknickplek. Aan een van de tafels kan je meteen proeven van de streekproducten die je er in de nieuwe shop op de kop hebt getikt. Traditioneel gebrande koffie, confituur, honing, speculaas, ambachtelijk gemaakt fruitsap en ijsjes, lokale wijn en abdijbier, ... je vindt het er allemaal.

Het beroemde abdijbier van Tongerlo dankt zijn naam aan de norbertijnen die nog steeds in de abdij wonen. De prachtige site van de Abdij van Tongerlo is een bezoek meer dan waard. Temeer omdat je er in het da Vinci-museum de meest getrouwe en mooiste replica van het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci kan bewonderen.

Cultuurtip: Pik meteen de tijdelijke expo mee. De Belgische kunstenaar Laurent Reypens exposeert nog tot 30 september zijn persoonlijke, eigentijdse visie op het Laatste Avondmaal.

Vind je kleine gelukjes in de Kempen!
Het wordt een erg bijzonder jaar. Positief nieuws in deze bizarre tijden: we (her)ontdekken met ons allen het genieten van kleine dingen. De zon op je huid op een strand, de wind in je haren op de fiets, je voeten in het water, lekker smikkelen en nippen van een koel drankje op een gezellig terras, ... Op een plek bezaaid met groene natuur om in te verdwalen, bossen om in te ravotten, pittoreske picknickspots en verrassende logeeradressen kan je vakantie al helemaal niet stuk. En een brok boeiende cultuur en historische sites om te verkennen maken je uitstappen compleet.

Je hoeft echt niet ver te gaan om zalige geluksmomentjes te beleven, want de Kempen hebben alles in huis voor een fantastische nazomer. Zet gewoon je agenda op vakantiemodus, plan je uitstapjes, en genieten maar! De Kempen helpen je alvast op weg. Ontdek hier jouw Kempen gelukje >>

Op zoek naar een verrassende uitstap of vakantieverblijf in de Kempen?
Laat je hier inspireren »