Aangeboden door Toerisme Kempen

© Toerisme Kempen

De – hier mag ik mij vuil maken – Kempen

Genieten van een mooie wandeling met de zon op je snoet, daar is Kapellen een uitgelezen plek voor. De gemeente is bezaaid met natuurgebieden die ook vaak een unieke geschiedenis hebben. Of wat dacht je van wandelen over de loopgraven?

Een unicum, absoluut het ontdekken waard, is het Loopgravenpad in natuurgebied Mastenbos. De groene pracht van de natuur herbergt hier een onvermoede schat: een nog zeer volledige Duitse loopgravenlinie uit 1917, met tal van bunkers. De gemeente Kapellen heeft dit fantastisch bewaarde stukje erfgoed samen met het Agentschap Natuur en Bos uitgebouwd tot een toegankelijke educatieve herdenkingssite. Je wandelt hier over 1,5 km aan loopgraven. Een bezoek is individueel mogelijk, aan de hand van talrijke infopanelen en – zeker een aanrader – onder begeleiding van een gids. Die vertelt over de loopgraven en de bunkers, maar ook over de natuur in het Mastenbos.

Meer erfgoed uit WO I en een gevarieerde natuur verken je in natuurgebied De Uitlegger. De vijver op dit domein is op een wel erg unieke manier ontstaan: doordat zand werd uitgegraven om bunkers te bedekken. Over het wandelpad stap je letterlijk over de bunkers, terwijl je hier en daar nog enkele restanten ontwaart. Je spot ook zeldzame planten en dieren, want de Antitankgracht die het gebied doorkruist, zorgt voor een speciale biotoop.

Zie je het wat kleiner en intiemer met je kinderen, dan is het Blotevoetenpad erg leuk. Hier trek je je stapschoenen uit om blootvoets heel diverse ondergronden te ervaren. Daag je kroost uit voor een partijtje verspringen in het mulle zand! Je leert hier trouwens ook Plunk! kennen, de roze stripheld van Kapellen. Je kids kunnen nadien nog ravotten of kampen bouwen in twee nabijgelegen speelbossen, het Lievensbos en het Paepenbos. Dat laatste grenst aan de militaire spoorlijn, waarover je met de hoogst originele Spoorfietsen kan trappen. Geweldig idee voor een uitje met de familie!

Smultip: Eet een ijsje bij Bistro Poulidor. Die serveert, naast ander lekkers, ambachtelijk gemaakt hoeve-ijs, vers van de koeien van een lokale boerderij. Ook bij De Pastorie is het genieten geblazen op het fijne tuinterras. Zeker met een glas Kapelse tripel Perkament bij de hand.

Vind je kleine gelukjes in de Kempen!
Het wordt een erg bijzonder jaar. Positief nieuws in deze bizarre tijden: we (her)ontdekken met ons allen het genieten van kleine dingen. De zon op je huid op een strand, de wind in je haren op de fiets, je voeten in het water, lekker smikkelen en nippen van een koel drankje op een gezellig terras, ... Op een plek bezaaid met groene natuur om in te verdwalen, bossen om in te ravotten, pittoreske picknickspots en verrassende logeeradressen kan je vakantie al helemaal niet stuk. En een brok boeiende cultuur en historische sites om te verkennen maken je uitstappen compleet.

Je hoeft echt niet ver te gaan om zalige geluksmomentjes te beleven, want de Kempen hebben alles in huis voor een fantastische nazomer. Zet gewoon je agenda op vakantiemodus, plan je uitstapjes, en genieten maar! De Kempen helpen je alvast op weg. Ontdek hier jouw Kempen gelukje >>

Op zoek naar een verrassende uitstap of vakantieverblijf in de Kempen?
Laat je hier inspireren »