©  EPA-EFE

US OPEN. Verrassende Jennifer Brady staat in de halve finales, Naomi Osaka dendert verder in New York

Jennifer Brady (WTA 41) heeft zich dinsdag als eerste geplaatst voor de halve finales van de US Open. De Amerikaanse versloeg de Kazachse Yulia Putintseva (WTA 35) eenvoudig met 6-3 en 6-2.

Maarten Delvaux

De 25-jarige Brady, die op deze US Open nog geen enkele set verloor, staat voor het eerst in haar carrière in de halve finales van een grandslamtoernooi. Brady presteert overigens erg goed sinds de hervatting van het tennisseizoen na de corona-onderbreking. Zo pakte ze de eindzege in Lexington, daarmee schreef ze haar eerste WTA-toernooi op haar palmares.

Daarin neemt ze het op tegen de winnares van het vierde reekshoofd Naomi Osaka (WTA 9). De Japanse was in haar kwartfinale in twee sets te sterk voor de Amerikaanse Shelby Rogers (WTA 93). Het werd 6-3 en 6-4 voor de winnares van de winnares van de US Open in 2018.

In de eerste set brak Osaka de Amerikaanse nummer 93 van de wereldranglijst twee keer. Een vroege break in de tweede set kon Rogers niet meer ongedaan maken. Op 5-4 besliste de tweevoudig grandslamwinnares met een lovegame de wedstrijd.

Osaka had tegen haar 27-jarige opponente één uur en twintig minuten nodig en dat stemde haar tot tevredenheid. Ze zag het als een revanche voor drie eerdere nederlagen. “Die zitten me eigenlijk nog steeds dwars”, zei de Japanse. “Ik zag haar eigenlijk ook als de favoriet voor deze partij, omdat ik haar nog nooit had verslagen. Dat speelde de laatste dag voortdurend door mijn hoofd. Gelukkig heb ik nu een flinke zorg minder.”

Osaka treft in de halve finales een andere Amerikaanse, Jennifer Brady (WTA 41). Die won eerder op de dag met 6-3 en 6-2 van de Kazachse Yulia Putintseva (WTA 35) en bereikte voor het eerst in haar carrière de halve finale van een grandslamtoernooi.

Woensdagnacht werkt Elise Mertens (WTA 18) haar kwartfinale op de US Open af tegen de Wit-Russische Victoria Azarenka (WTA 27).

Meer over US Open