Aangeboden door hypotheek.winkel

© Getty Images

Hoeveel kun je lenen om een huis te kopen?

Hoeveel kan ik lenen? Dat moet de eerste vraag zijn voor je op huizenjacht gaat, want anders weet je niet hoe ver je geraakt met je budget. Je kunt maar beter zeker zijn van het antwoord voor je een bod uitbrengt.

Vastgoed blijft gegeerd, waardoor je er snel bij moet zijn. Maar opgepast: een bod uitbrengen is niet vrijblijvend. Als de koper jouw bod aanvaardt, is de verkoop een feit en moet je de woning voor die prijs aankopen. Kun je dat niet, bijvoorbeeld omdat je geen lening kunt krijgen, dan moet je een schadevergoeding betalen die tot 10 procent van de aankoopprijs kan bedragen. Denk dus goed na voor je een bod uitbrengt, want je hangt eraan vast.

Denk aan alle kosten

Hou er ook rekening mee dat je bovenop de aankoopsom nog andere kosten moet betalen, zoals de registratierechten, de notariskosten en de kosten van een hypothecair krediet. Reken gemiddeld op 10 procent van de aankoopsom. Waarschijnlijk moet je ook een schuldsaldoverzekering afsluiten. En misschien zijn er in je nieuwe woonst herstellingen of verbouwingen nodig, of moet je nog meubels aanschaffen? Dat zijn allemaal kosten bovenop het aankoopbedrag van de woning die je op een of andere manier moet financieren.

Wat kun je afbetalen?

Een betere vraag dan 'hoeveel kan ik lenen?' is eigenlijk 'hoeveel kan ik afbetalen?'. Je gaat dan na welk bedrag jij – en je partner, als je de woning met z'n tweeën koopt – per maand kunnen besteden aan de aflossing van een hypothecair krediet. Dat heet in vakjargon de ‘terugbetalingscapaciteit’. Je berekent ze door je maandelijkse inkomsten samen te tellen en daar je maandelijkse uitgaven van af te trekken. Voor de bank tellen alleen maandelijks terugkerende financiële verplichtingen, zoals de afbetalingen van een autofinanciering. Bekijk niet alleen wat de bank doet, maar ga voor jezelf ook na wat je wenst te spenderen, waarbij je rekening houdt met al je vaste maandelijkse uitgaven. Vergeet grote jaarlijkse uitgaven zoals de autoverzekering of de buitenlandse reis niet: die deel je door twaalf om ze te spreiden over het hele jaar. Het verschil tussen je inkomsten en uitgaven is je terugbetalingscapaciteit.

Wat kun je lenen?

De terugbetalingscapaciteit is het vertrekpunt om te berekenen welk bedrag je kunt lenen. Het uiteindelijke bedrag hangt nog van verschillende factoren af. Om te beginnen de rentevoet: als je kunt lenen aan een lage rente, kun je met dezelfde maandsom een grotere lening terugbetalen dan wanneer je een hogere rente aangerekend zou krijgen. Daarnaast speelt ook de looptijd van de lening een rol: hoe langer de looptijd, hoe groter het bedrag dat je met eenzelfde maandsom kunt afbetalen.

Hoe maak je de berekening?

Online vind je verschillende tools om een simulatie van je leencapaciteit te maken. Maar heel nauwkeurig zijn die niet, omdat ze niet alle gegevens voor jouw persoonlijke situatie meetellen. Kijk dus goed uit: het is niet omdat een simulator zegt dat jij 300.000 euro kunt lenen, dat een bank je ook effectief een hypothecair krediet voor dat bedrag zal toestaan. Omgekeerd is het ook mogelijk dat een simulator jouw leencapaciteit onderschat.

Voor een nauwkeurige berekening maak je daarom het best een afspraak bij een onafhankelijk financieel expert zoals hypotheek.winkel. Zij kennen de voorwaarden en tarieven van 25 verschillende banken en kunnen nagaan wat voor jou de beste oplossing is. Ze brengen samen met jou je financiële situatie in kaart, zodat je precies weet hoe ver je mag springen. Zo kun je met een gerust hart een bod op je droomwoning uitbrengen.

Droom je van een eigen woning? Ga dan langs bij hypotheek.winkel of maak een afspraak voor een videogesprek. De experts van hypotheek.winkel berekenen je budget, gaan op zoek naar de voordeligste leningen bij 25 banken, regelen het papierwerk en ondersteunen je tijdens alle stappen van het aankoopproces.