Aangeboden door hypotheek.winkel

© Getty Images

Wanneer is het interessant om je woonkrediet te herfinancieren?

Heb je een woonkrediet met vaste rentevoet? Dan kan het interessant zijn om in deze tijden van lage rentevoeten je lening te herfinancieren. Maar hoe gaat dat en wat brengt het uiteindelijk op?

Als je bij het afsluiten van je woonkrediet koos voor een lening met een vaste rentevoet, dan is het mogelijk dat de rente momenteel lager staat dan toen je de lening aanging. In dat geval kun je overwegen om je lening te herfinancieren. Je hoort soms de vuistregel dat een herfinanciering interessant wordt zodra de rente met 1% of meer gedaald is. Maar die vuistregel slaat eigenlijk nergens op, verduidelijkt Renaat Acke van hypotheek.winkel. “Om te weten of een herfinanciering voordelig is, moet je niet alleen naar de rente kijken maar ook naar het openstaande saldo en de resterende looptijd. Bij een klein saldo kan een verschil van 1% niet opwegen tegen de kosten. En omgekeerd is bij een lange looptijd een verschil van 0,20% al genoeg om een herfinanciering te overwegen.” Daarom zijn online simulatietools die je vertellen of een herfinanciering interessant is, eigenlijk waardeloos. Elk dossier is maatwerk, zegt Renaat Acke.

Herfinanciering: hoe werkt dat?

Bij een herfinanciering wordt je lopende woonkrediet vervangen door een nieuwe lening met een lagere rentevoet. Het kapitaal dat je nog niet had terugbetaald op je oude lening, wordt in één keer terugbetaald en je sluit een nieuwe lening af voor dat resterende bedrag.

De looptijd van de nieuwe lening hoeft niet dezelfde te zijn als die van de oude. Als je ervoor kiest om het maandbedrag (interest plus kapitaalaflossing) gelijk te houden, zal de nieuwe lening een kortere looptijd krijgen dan de oude. M aar je kunt ook dezelfde looptijd behouden en elke maand minder betalen. Er is niet één oplossing die voor iedereen werkt. Je kunt daarom het best verschillende simulaties vragen bij een onafhankelijk adviseur, zoals hypotheek.winkel.

Bij wie moet je lenen?

Je kunt je woonkrediet herfinancieren bij dezelfde kredietinstelling waar je oude lening loopt, maar dat is niet verplicht. Je mag gerust een nieuwe lening bij een andere bank afsluiten. Ook hier geldt de regel: goed vergelijken om te zien wat voor jouw situatie de interessantste oplossing is.

Wat kost een herfinanciering?

Bij een herfinanciering bij je eigen bank betaal je dossierkosten en een wederbeleggingsvergoeding, een soort schadevergoeding voor het opzeggen van het oude woonkrediet. De wederbeleggingsvergoeding is wettelijk beperkt tot maximaal drie maanden interest op het kapitaal dat je nog moet terugbetalen. Het is dus niet drie keer de normale maandlast van je lening, want die bestaat uit een stuk interest en een stuk kapitaalaflossing.

Stap je over naar een andere kredietinstelling, dan komen er bovenop de wederbeleggingsvergoeding voor je oude bank nog extra kosten bij. De hypotheek die je had lopen bij de oude kredietinstelling moet geschrapt worden en de nieuwe kredietinstelling zal een hypotheek op je woning inschrijven. Dit laatste gebeurt via een notariële akte. Soms zal ook een nieuwe schatting nodig zijn, wat ook weer geld kost. En of je nu van bank verandert of niet, dossierkosten zul je waarschijnlijk moeten betalen.

Je ziet het, er komt heel wat bij kijken bij een herfinanciering. Om te weten of de voordelen van een lagere maandsom of kortere looptijd opwegen tegen de bijhorende kosten, laat je je het best bijstaan door een onafhankelijk adviseur zoals hypotheek.winkel. Een gesprek van een uur kan je zo gemakkelijk duizenden euro's besparen.

Droom je van een eigen woning? Ga dan langs bij hypotheek.winkel of maak een afspraak voor een videogesprek. De experts van hypotheek.winkel berekenen je budget, gaan op zoek naar de voordeligste leningen bij 25 banken, regelen het papierwerk en ondersteunen je tijdens alle stappen van het aankoopproces.