Buffalo-amfibietank in Kotem krijgt vers likje verf

Print
Buffalo-amfibietank in Kotem krijgt vers likje verf

Foto: Communicatiedienst Maasmechelen

Maasmechelen - Tijdens de zomermaanden gaf de gemeentelijke verfploeg de Buffalo-Amfibie in Kotem-Maasmechelen een nieuwe schilderbeurt. "Een mooi initiatief in het jaar dat wij de 75-jarige herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog herdenken", zo klinkt het bij de Strijdersbond Kotem-Boorsem-Uikhoven.

Bij grootscheepse legeroefeningen in het voorjaar van 1945 verongelukte een Buffalo-Amfibie Mark IV in de Maas in Kotem. Daarbij kwamen twee bemanningsleden om het leven. Een derde bleef vermist en een vierde crewmember - John Sheerer - overleefde het drama. In 1977 ontdekte Maasmechelse duikersclub ‘Jaws’ het wrak op de Maasbodem. De verwrongen ‘tank’ werd geborgen, gerestaureerd en feestelijk onthuld. Bij die inhuldiging bracht John Sheerer, inmiddels 32 jaar ouder, een bezoek aan de Kotemse families die hem in 1945 onderdak verschaften.
In 2007 drong een volledig nieuwe opknapbeurt van de Buffalo-Amfibie zich op. Intussen groeide het ‘tankmonument’ uit tot een drukbezochte plek. Gelegen naast het fietsroutenetwerk houden dagelijks toeristen halt bij de Buffalo die nog altijd rust op de sokkel vlakbij de E-314brug in Kotem.
Dit jaar - bij de 75-jarige herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog – kon een schilderbeurt niet uitblijven. De gemeentelijke verfploeg met Valère en Romy zette de ‘tank’ volledig in het nieuw. Bovendien werd het afdekzeil gerestaureerd om het monument tegen de natuurelementen te beschermen. Erik Kortleven, voorzitter van de Strijdersbond Kotem-Boorsem-Uikhoven en Patrick Janssen, luitenant-kolonel SBH en ondervoorzitter van de Strijdersbond reageren enthousiast op het geleverde werk. “Zo kan ‘onze’ tank er weer tien jaar tegenaan, en kunnen wij jaarlijks bij de herdenking van wapenstilstand onze bevrijders in stijl eren”, klinkt het.
 


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio