In Eisden Tuinwijk wonen creatieve mensen

Print

Foto: Maurits Yzermans

Eisden

Maasmechelen - Stichting erfgoed Eisden deelde meer dan 250 oude ijzeren tonnen uit aan de citébewoners om deze tonnen te pimpen. In straattaal betekent pimpen ook “opdirken”. De actie heet Tontastique en genoot heel wat bijval.

De stichting erfgoed Eisden nam reeds eerder initiatieven om de Cité wat van zijn vroegere glans terug te geven. Zo werd onder meer de actie 'Ik behaag' opgestart. De bewoners kunnen haagplantjes kopen voor een prijsje en het is de bedoeling om de wirwar van omheiningen te vervangen door de frisse hagen van weleer. Door de actie Tontastique hebben vele citébewoners zich weer van hun creatieve kant laten zien.
In het verleden liet de koolmijn Limburg Maas vele honderden woningen in de charmante Engelse Cottage stijl voor haar mijnwerkers optrekken.
De 'Regie der werken' onderhield de woningen en de mijn had garden in dienst die toezicht op de Cité hielden. De ravottende citéjongens werden door de garden argwanend in de gaten gehouden, zeker als de kastanjes begonnen te rijpen.
Vanaf de zeventiger jaren werden de woningen stelselmatig verkocht, vanaf toen werden er vaak niet goed doordachte verbouwingen uitgevoerd, zodat de eenheid van de Tuinwijk verstoord werd. De tonnen zijn nog te bekijken tot eind september.

 

 

 

 


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio