©  Photo News

Aantal besmettingen stijgt voor het eerst in weken weer: “Vakantiegangers en moeheid zijn oorzaak”

Het dagelijkse gemiddelde van het aantal coronabesmettingen is voor het eerst in enkele weken weer licht gestegen. Dat blijkt zondagochtend uit de gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano. Tussen 27 augustus en 2 september kwamen er iedere dag gemiddeld 453,6 nieuwe besmettingen bij in vergelijking met de voorgaande periode van zeven dagen. Dat is een stijging van 3 procent. Een dag eerder ging het nog om 445 nieuwe gevallen. Het is van 16 augustus geleden dat er nog een stijging van het aantal besmettingen werd gemeld.

Die stijging zat eraan te komen, zegt viroloog Marc Van Ranst op Radio 1. “Ze is te wijten aan twee factoren. Ten eerste het feit dat duizenden vakantiegangers zijn teruggekomen van op reis. Die gingen naar plaatsen als Spanje en Frankrijk, waar meer virus is dan bij ons. Ze brengen dat mee naar hier en verspreiden het hier dan verder.” De tweede factor is moeheid tegenover de maatregelen. “Je merkt dat overal, onder meer aan de kritische opiniestukken van de voorbije dagen en weken. Mensen worden de maatregelen moe en als ze die niet meer volgen vertaalt zich dat meteen in stijgende cijfers.”

Tegenover maart en april zijn de cijfers nog niet hoog, maar er is wel een verschil. “Het gaat nu vooral om jonge mensen. Als die ziek worden, blijft het aantal hospitalisaties en doden beperkt. Maar dat betekent niet dat we niet moeten blijven oppassen. Ik begrijp dat iedereen de bubbel beu is, en daarom is het zo belangrijk dat burgemeesters zich bezinnen over de excessen. Overal een mondmasker dragen, dat hoeft bijvoorbeeld écht niet.”

Dat minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zaterdag in De morgen zei dat de kerstdagen niet zoals andere jaren gevierd zullen worden, dat is voor Van Ranst “zoals zeggen dat Parijs de hoofdstad van Frankrijk is”: iedereen weet dat. “We gaan niet van dit virus af geraken tegen Kerstmis, maar we moeten proberen er het beste van te maken. We moeten ervoor zorgen dat we de fijne dingen die mogen en kunnen wél doen.”

Hoogst in Brussel en Antwerpen

Het gemiddelde aantal overlijdens blijft nog wel dalen, tot 3,1 per dag (-24 procent). Ook het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames blijft licht dalen met 15 procent tot 16,7 per dag. Opvallend is dat het aantal nieuwe besmettingen in iedere provincie stijgt, met uitzondering van Brussel en Antwerpen. Met respectievelijk 793 en 570 besmettingen in één week liggen de cijfers daar nog altijd wel het hoogst.

In totaal testten sinds het begin van de epidemie in België nu al 87.825 mensen positief (651 meer dan zaterdag werd gemeld). Voorts telt ons land in totaal 9.906 dodelijke slachtoffers van het coronavirus (+5 in vergelijking met de dag voordien). Alles samen moesten 19.087 mensen in het ziekenhuis worden opgenomen. Momenteel liggen nog 215 coronapatiënten in het ziekenhuis (+0 procent), van wie er 53 op intensieve zorgen liggen (+2 procent).

De reproductiewaarde (R) bedraagt 1,03.

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's