© rr

Ufo, legerbasis of geheime testen van wapens? Tv-ploeg ontdekt toevallig diepe krater

Een Russische tv-ploeg ontdekte na een opdracht in juli toevallig een diepe krater in het Arctische gebied van Rusland. Hoe het vijftig meter diepe gat was ontstaan, was snel voer voor aanhangers van samenzweringstheorieën die aan ufo’s of een legerbasis voor experimentele wapens dachten. Maar het bleek eigenlijk iets heel natuurlijks te zijn.

Een ufo, een krater van een kernproef? Wetenschappers kwamen met een geheel andere verklaring op de proppen: de krater zou zijn ontstaan door een ontploffing. Die explosie werd veroorzaakt door methaangas, dat zich onder de ontdooiende permafrost had opgehoopt.

De onderzoekers vonden blokken ijs, aarde en rotsen die honderden meters ver werden geblazen toen het methaangas ontplofte. Het is niet de eerste keer dat het fenomeen opduikt in de Russische regio. Sinds 2014 werden al enkele kraters ontdekt die ontstonden door gasontploffingen.

“Het zijn kolossale krachten van de natuur die deze dingen creëren”, aldus de onderzoekers. “De krater die we nu gevonden hebben, is uniek. De grootte en grootsheid zijn opvallend.”

Volgens de onderzoekers bevat de krater “een goudmijn aan wetenschappelijke informatie”, die nog niet klaar is om gepubliceerd te worden. “Dat wordt het onderwerp van wetenschappelijke verhandelingen”, klinkt het nog.

bekijk ook

Duikers maken beelden van een ‘bizarre ufo onder water’

(pjv)