©  Shutterstock

Prachtige, populaire stop in Italië: de termen van Saturnia

Het Italiaanse Toscane blijft voor velen een populaire roadtripbestemming. Naast glooiende landschappen vol wijnranken vind je er ook verborgen parels. Een voorbeeld daarvan zijn de uiterst fotogenieke thermen van Saturnia, die vaak op Instagram opduiken.

vwh

Wie van wellnessen houdt, kan naar de thermale baden van Saturnia, een verzameling van natuurlijke warmwaterbronnen in de Italiaanse gemeente Manciano. De trekpleister ligt langs de SP10-weg, die Montemerano - een van de mooiste Italiaanse dorpen - en kuuroord walhalla Saturnia met elkaar verbindt.

Eens ter plekke kun je - volledig gratis - plaatsnemen in de baden, van nature gevuld met water van zo’n 37,5 graden. Naast het verbluffende zicht op de streek, kun je op de locatie ook twee watervallen - Cascate del Mulino en Cascate del Gorello - bewonderen. Een tip: draag zwemkleding die vuil mag worden, want door het aanwezige zwavel in het water kunnen de stoffen verkleuren. De rand van de baden is heel hard. Stevige schoenen zijn aangeraden.

Op de bar na is er geen enkele vorm van dienstverlening beschikbaar. Verwacht je niet aan kleedkamers, ligbedden of parasols. Er zijn wel douches beschikbaar, die je voor een klein bedrag kunt gebruiken. Let wel: het kan, vooral in de zomermaanden, druk worden op de locatie waardoor social distancing moeilijk haalbaar is. Kom eventueel op een ander moment terug naar de paradijselijke plek op 180 kilometer rijden van Rome. ’s Nachts bijvoorbeeld, want de termen zijn dag en nacht toegankelijk.

De zwavelhoudende wateren van Saturnia waren destijds een echte hotspot van de Etrusken en later de Romeinen. Ze geloofden dat de plek een godsgeschenk was en maakten daarom goed gebruik van het water en de genezende krachten. Met het verstrijken van de jaren en het veranderlijke bijgeloof, werd het oord minder gebruikt.

Volgens de middeleeuwse legende zijn de bronnen ontstaan op het exacte punt waar de bliksemschicht van Jupiter tijdens een gevecht met Saturnus insloeg. Die blikseminslag liet diepe littekens na in het gesteente, het water stoomde eruit. Daardoor werd de plek als poort naar de hel beschouwd.

Niet te missen