Netels en containers ontsieren het straatbeeld

Print
Netels en containers ontsieren het straatbeeld

Foto: Jean Pierre Yzermans

Stokkem

Dilsen-Stokkem - Deze maand is het veertig jaar geleden dat de Kunstkring Arnold Sauwen in Stokkem boven de doopvont gehouden werd. Het jubileum zou gevierd worden met de onthulling van een nieuw artistiek monument, dat de belangrijkheid van Stokkem als stad van het graafschap Loon benadrukt. De coronaperikelen hebben het programma flink door elkaar gegooid. In Kunstkringmiddens werd me verzekerd dat dit slechts uitstel is.

Tijdens het veertigjarig bestaan heeft de Kunstkring een gamma van kunstobjecten aangebracht. Het sociale leven vinden we terug in de beeldjes de ‘Korver’ en de ‘Struipster’, het folkloristisch luik vinden we in de groep dansende carnavalvierders, terwijl het culturele wijst naar de grote prestaties van de harmonieën en de blaaskapel.
In 1244 ontving Stokkem stadsrechten van de graaf van Loon en om dit in de verf te zetten, wil de Kunstkring met een nieuwe verwezenlijking uitpakken.
De bezoekers die we tijdens de zomerse dagen van het ene monument naar het andere zien wandelen, uitten zich erg lovend, maar drukken hun verontwaardiging uit bij de vervuiling in de straten. Spijtig dat netels, distels en rondslingerende containers het centrum ontsieren en tevens een gevaarlijke hindernis zijn in de smalle straten.
Het toppunt van de vervuiling is de omgeving rond het monument de ‘Korver’, vlak voor de hoofdingang van het stadhuis. Een dikke laag motorolie vervuilt de parking en het voetpad en zelfs de pui en de trappen van het stadhuis.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio