Paalse kunstenaars werken mee aan ‘kast elentrik’

Print

Foto: Andre Caubergs

Beringen - Onder het mom van het kunstproject ‘Tour Elentrik Beringen’ gingen lokale kunstenaars vanaf zaterdag 15 augustus aan de slag met het beschilderen van de kastjes, onder professionele begeleiding van Treepack. In totaal zullen 33 elektriciteitskasten op 26 locaties omgetoverd worden tot kleurrijke blikvangers in het straatbeeld. Ook de Paalse kunstenaars Leonora Verhoeven, Christel Naeten en Pascale Rodberg toveren de kastjes in hun buurt om tot echte juweeltjes.

Zaterdag gingen de Beringse kunstenaars van start voor het project 'Tour Elentrik Beringen'. Het schilderen is gepland van 15 tot en met 23 augustus. Zo worden er in Beringen in totaal 33 kasten bewerkt tot kunstwerken. In Paal nemen zes kunstenaars deel. Pascale Rodberg neemt de twee kasten in Paal dorp onder handen met haar kalligrafie. Zo heeft ze een kastje versierd met een gedicht van de pas overleden dorpsdichter en kunstenaar Paul Frison. Daarvoor kreeg ze de hulp van Pauls echtgenote kunstenares Ani Theré, die zijn levensboom erbij tekende. Een ander kastje heeft Pascale voorzien van enkele tekstjes in het dialect, onder andere 'Ich zen vanne Boëting', uiteraard met haar kalligrafiepen.

Op de kast in de Buitingstraat heeft een airbrush-kunstenares de skyline van de Buiting getekend nadat ze de ondergrond in de juiste kleur met graffiti gespoten had. Op de Beverlosesteenweg tekende ze eerst op de grote elektriciteitskast een bever, om die vervolgens volledig met airbrush te spuiten, een taak waarvoor engelengeduld nodig is.

Kunstenares Leonora houdt zich normaal bezig met beeldhouwwerk. Voor dit werk moest ze dus een een 'carrièreswitch' doen. In de Heldenlaan aan kinderopvang de Petteflet tekende en schilderde ze Pluk van de Petteflet als brandweerman. Aan de ladder schilderde ze een net met allemaal helden, waaronder Batman, Zorro en Spiderman. Ook de twee kasten aan de Jeugdstraat, naast de onderbouw van VLS De Buiteling, zullen nog versierd worden.

Op 29 augustus start de gemeente met 'Tour Elentrik' waarbij je de 33 kunstwerken in het straatbeeld van Beringen kan bekijken. Dat weekend wordt de tour officieel ingehuldigd en lanceert de gemeente de volledige route die je met de fiets of te voet kan volgen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio