Van Gucht bevestigt: “Airco en ventilator kunnen gerust gebruikt worden”

Van Gucht bevestigt: “Airco en ventilator kunnen gerust gebruikt worden”

Foto: BELGA

Het crisiscentrum heeft vernomen dat er onduidelijkheid bestaat over het veilig gebruik van airco’s en ventilatoren ten tijde van covid-19. Van Gucht bevestigt dat een airco gerust gebruikt mag worden voor het afkoelen van ruimtes, “dit is in het bijzonder belangrijk op plaatsen waar mensen wonen die gevoelig zijn aan de hitte, zoals bewoners van woonzorgcentra”.

LEES OOK. “Exponentiële groei lijkt gebroken, maar er zijn belangrijke regionale verschillen”

Hij raadt aan om de airco goed te onderhouden en die zo in te stellen dat er een deel verse lucht wordt binnengeblazen. “Er is dan weinig bijkomend risico op de verspreiding van covid.”

Ventilatoren kunnen ook gebruikt worden. “Maar gebruik deze best binnen het eigen huishouden, in je eigen bubbel. Of in een instelling bij mensen die alleen in hun kamer verblijven.”

Ook stelt Van Gucht dat bewoners van woonzorgcentra zich zeker mogen verzamelen in de koelste vertrekken. “In het bijzonder wanneer er in die centra de voorbije weken geen covid-gevallen werden vastgesteld.”

Ten slotte raadt Van Gucht aan om airco en ventilatoren zo in te stellen dat er geen sterke luchtstromen bestaan tussen verschillende personen. “En te sterke luchtstroom kan druppels immers verder doen verspreiden.” Een ventilator kan bijvoorbeeld op een iets lagere stand gezet worden, of naar een muur of hoek gericht worden.

Nieuwe Video's