Rusland claimt eerste coronavaccin, WHO wil veiligheidsgegevens zien

Print
Rusland claimt eerste coronavaccin, WHO wil veiligheidsgegevens zien

Foto: EPA-EFE

Het coronavaccin dat Rusland dinsdag heeft laten registreren, zal “Spoetnik V” heten. Dat meldt de Russische staatstelevisie dinsdag. De naam is een verwijzing naar de Sovjet-satelliet Spoetnik, in 1957 de eerste satelliet die ooit in een baan om de Aarde werd gebracht.

De Russische president Vladimir Poetin heeft dinsdag verklaard dat Rusland een coronavaccin heeft laten registreren.

Kirill Dmitrijev, het hoofd van het Russische investeringsfonds dat de ontwikkeling van het vaccin mee heeft gefinancierd, had onlangs aan de Amerikaanse zender CNN de berichten over een Russisch vaccin nog omschreven als een “spoetnik-moment”. “De Amerikanen waren verrast toen ze het gepiep van de Spoetnik hoorden. Met dit vaccin is het net hetzelfde.”

Rusland zegt dat het vanuit twintig landen al bestellingen heeft gekregen voor in totaal “meer dan 1 miljard dosissen” van het vaccin. De start van de industriële productie wordt in september verwacht.

Scepsis bij WHO

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO stelt dat elke WHO-stempel van goedkeuring op een COVID-19-vaccinkandidaat een rigoureuze beoordeling van veiligheidsgegevens vereist. De WHO zei dit dinsdag in reactie op de aankondiging van Rusland dat het een vaccin had goedgekeurd.

“We staan in nauw contact met de Russische gezondheidsautoriteiten en er zijn besprekingen gaande met betrekking tot een mogelijke prekwalificatie van het vaccin door de WHO”, zei woordvoerder Tarik Jasarevic van de gezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties in Genève tijdens een onlinepersconferentie. “Prekwalificatie van elk vaccin omvat een grondige beoordeling van alle vereiste veiligheids- en werkzaamheidsgegevens.”

Het Russische Spoetnik V-vaccin is ontwikkeld door het onderzoeksinstituut Gamaleja in samenwerking met het ministerie van Defensie van het land.

Volgens het laatste WHO-overzicht van 31 juli wordt er wereldwijd aan in totaal 165 kandidaat-vaccins gewerkt. Daarvan zijn er 139 nog in de preklinische evaluatie, terwijl de andere 26 zich in verschillende testfasen op mensen bevinden.