COLUMN: Belofte maakt schuld

Print
Lommel - Chel Driesen schrijft een column over het dagelijkse leven in Lommel.

Nog maar pas heb ik de lezers mijn intentie te kennen gegeven om weldra een aantal op het eerste zicht misleidende plaatsnamen etymologisch te verklaren en mijn mailbox bezwijkt al onder de aanvragen. Nu kan ik me er, wat Lommel betreft, redelijk makkelijk van afmaken. Onze stad telt dertien kernen – dertien, ja! – en stadsgenoot dr. Vic Mennen heeft daar in twee bijzonder interessante boeken* alles over verteld, veel onderbouwder en completer dan ik dat zou kunnen. Niet alleen over die kernen trouwens, maar ook over de Lommelse straatnamen.

Nee, ik had het toen over Canarische Eilanden zonder kanaries, Maagdeneilanden, ook zonder kanaries, en Kaaimaneilanden met een oververtegenwoordiging van maagden. Een kennis verklaart dat fenomeen door de aanwezigheid van hele families kaaimannen (krokodillen met een spitse snuit) die er volgens hem de mannen weghouden. En in die omstandigheden is het natuurlijk een koud kunstje om maagd te blijven.

Ook Vlaamse plaatsnamen als Zottegem, Oude God, Kotshoven, Grote- en Kleine Spouwen, Leut, Piringen en Smeermaas deden mij al menigmaal nieuwsgierig de wenkbrauwen fronsen. Ik weet zeker dat ik in Overpelt ooit een straatnaambord gezien heb met de vermelding ‘Snoepluststraat’. En in Zonhoven hadden/hebben ze een Wijvestraat. Daar zullen dan ook wel veel krokodillen voorkomen, vermoed ik.

Een in Lommel geboren en getogen correspondent smeekte me om meer uitleg over Kuttekoven in Borgloon. Welnu, Bruno, mijn onderzoeksteam heeft kunnen achterhalen dat die naam komt van een rijke bewoner uit het Frankisch tijdperk (3de tot de 9de eeuw). Hij heette Cutto en zijn familie bezat heel wat boerderijen in de streek. Volstaat dat? Niet wat jij dacht dus. In 2006 werden er in Kuttekoven 80 inwoners geteld.

Zo, wij blijven even in Zuid-Limburg en duiken naar Membruggen in Riemst. De naam is mogelijk afgeleid van ‘brug van ene Menno’. En in Lanklaar vind je dan weer zowel een Groot Homo als een Klein Homo.

Hoe meer je op zoek gaat, des te immenser en onoverzichtelijker het vakgebied lijkt te worden. In een wijk als het Molse Ginderbuiten lijkt het me aangenaam toeven, maar wie zou er graag in het West-Vlaamse Deerlijk wonen? En wat te denken van Erps-Kwerps en Kaggevinne, Paradijs in Rekkem en Buitenland in Bornem. Zou je in quarantaine moeten als je daar geweest bent?

Ik weet het: ik heb beloofd al die namen te verklaren. Promises, promises…

*'Van Vriesput tot Klein Duitsland’ acht eeuwen Lommelse plaatsnamen
‘Alle wegen leiden naar Lommel’ verhalen rond beeldige straatnamen


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio