Het ‘Uchterke’, een primeur voor België

Print

Foto: Jean Pierre Yzermans

Stokkem

Dilsen-Stokkem - De streekbieren zijn aan een moeilijk af te remmen opgang bezig. Zopas werd in ’t Uchterhoes, in het centrum van Stokkem, een eigen huisbier voorgesteld. Hiermee wordt weer eens benadrukt dat de horeca in Stokkem sterk vertegenwoordigd is.

Tot begin vorige eeuw telde de stad vier brouwerijen waarvan de laatste, gelegen in het gehucht Molenveld, de deuren sloot rond de jaren vijftig.
Het was immers dat, op initiatief van de heer Willy Jacquemin, in 2013 de eerste zaadjes werden gelegd waaruit het clubje van geïnteresseerde biervrienden groeide. Het eerste lustrum werd gevierd met de geboorte van ‘Witte Kraag Tripel 9%’, een biersoort van hogere kwaliteit.
Aansluitend werd een ‘Witte Kraagbroodje’ geserveerd om de degustatie te verstevigen en de smaak in evenwicht te houden.
Een andere zoetigheid is het ‘Betje’, een koekje dat bij de koffie aangeboden wordt. Deze zoetigheid kwam in 1981 tot stand bij de herdenking van de 750ste sterfdag van de heilige Elisabeth, patrones van de parochie Stokkem.

Belgische primeur
Jennifer, de uitbaatster van ’t Uchterhoes, was verheugd haar eerste ‘Uchterke’ te tappen.
De boreling verwijst naar de naam van het café ’t Uchterhoes. Het ‘Uchterke’ is een primeur en tevens een unicum. De waardin vertelde dat de nieuwe drank een brouwsel is uit de brouwerij van Wilderen. Het Uchterke is enkel te verkrijgen via het vat, niet in flesjes.
Het Stokkemer café is het eerste en enige café in de gemeente dat dit bier mag serveren, aldus de directie van de brouwerij.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio