‘Splashdown!’ Bemande SpaceX-capsule met succes geland

‘Thank you for flying SpaceX’. Na 63 dagen in het internationale ruimtestation ISS te hebben doorgebracht, zijn de Amerikaanse astronauten Bob Behnken en Doug Hurley naar de aarde teruggekeerd. Zo is een einde gekomen aan de eerste bemande ruimtevlucht van een privébedrijf.

jvt, edm

De Crew Dragon - een capsule van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk - werd zaterdagnacht ontkoppeld van het ISS, met aan boord de twee Nasa-astronauten Bob Behnken en Doug Hurley. De capsule is zondagavond rond 20.50 uur onze tijd neergekomen in de Golf van Mexico, voor de kust van Pensacola, Florida.

De Crew Dragon werd eind mei boven op een Falcon 9-raket naar de ruimte gelanceerd vanop Cape Canaveral. Het was de eerste keer in negen jaar dat de Nasa nog eens Amerikaanse astronauten de lucht instuurde vanop Amerikaanse bodem.

“Het waren twee fantastische maanden, en we appreciëren alles wat jullie gedaan hebben om de Dragon te helpen bij haar maidenvlucht”, zei Hurley aan de achterblijvende crew in het ISS, toen de capsule werd ontkoppeld. De terugreis duurde 21 uur.

Meer over Ruimtevaart