Mathieu van der Poel laat ploegmaats afzien bij verkenning Strade Bianche, Wout van Aert wil knallen: “Van mij mag het beginnen”

Wout van Aert finishte al twee maal als derde in de Strade Bianche en kijkt uit naar de herstart van het seizoen zaterdag in Siena. “Van mij mag het beginnen, ik ben er klaar voor en de Strade is een prachtige koers om de competitie te hervatten”, zegt hij.

Vincent Van GenechtenBron: BELGA

LEES OOK. Greg Van Avermaet is onder de indruk van Evenepoel en klaar voor de Strade: “Het wordt dus een iets gevaarlijkere editie”

“Sinds begin juni werk ik specifiek toe naar de herstart van het seizoen, dus van mij mag het wel beginnen”, laat hij optekenen door zijn team Jumbo-Visma. “Op trainingskamp in Tignes hebben we de puntjes op de i gezet. Mijn doel is om gelijk goed te zijn en dit zo lang mogelijk vast te houden. Strade Bianche is een hele mooie koers om mee te beginnen. In het verleden heb ik goede wedstrijden gereden na een trainingsperiode, dus daar hoop ik nu ook op. Na twee podiumplaatsen mik ik natuurlijk weer op een topresultaat.”

In de Italiaanse WorldTourwedstrijd gaat een groot deel van de klassieke ploeg van start. “Het zijn stuk voor stuk sterke mannen” zegt hij nog. “Daarom denk ik dat niet alleen ik ambitieus mag zijn, maar ook renners als Amund (Grondahl Jansen). We zullen er alles aan doen om een zo’n goed mogelijk resultaat te rijden.”

Zaterdag zijn Van Aerts zwangere vrouw Sarah overigens langs de kant staan. Wanneer het bijzonder warm zal worden. “Dat er warmere edities van de Strade zouden komen, had ik wel gedacht. Maar dit niet. Ach, iedereen heeft kunnen trainen in de warmte, dus de aanpassing is voor iedereen hetzelfde. Mijn voorbereiding naar hier is perfect verlopen. Ik heb ongelofelijk veel zin om terug te doen wat wielrennen hoort te doen: dat is koersen. Het is spannend. Ik weet niet hoe de rest er voor staat, maar sowieso kijk ik altijd naar mezelf in de aanloop naar een wedstrijd. Ik heb nu twee keer op het podium gereden en de ambities zijn dit jaar het allerhoogste: winnen.”

“Gisteren zijn we het parcours gaan verkennen. Bij elke keer schrik ik toch hoe lastig het is. De stroken liggen er heel stoffig bij. Veel meer putten. In de zomer passeert precies meer verkeer dan in het voorjaar op die wegen. Het wordt oppassen. Als crosser heb ook technisch wel een voordeel, maar uiteindelijk draait het om de goeie benen. Want zelf zonder die crosservaring blijft het een zaak van goeie benen te hebben .De afgelopen maand ben ik al drie keer getest geweest, en telkens negatief. Dat is ook normaal, want we zijn erg voorzichtig. Angst heb ik wel een beetje, zeker als je ziet naar de Ronde van Burgos. Ook daar zijn er al een paar naar huis gestuurd”, aldus Van Aert.

LEES OOK. Mathieu van der Poel, Oliver Naesen en Dylan Teuns starten voor het eerst in Strade Bianche: wat zijn hun winkansen? (+)

Van der Poel

Intussen verkende Mathieu van der Poel het parcours van de Strade Bianche, waaraan de Nederlander voor het eerst deelneemt. Hij nam zijn ploegmaats op sleeptouw op de grindwegen en deed hun toch al serieus pijn, zo blijkt uit beelden van Alpecin-Fenix.

Michal Kwiatkowski ziet de wereldkampioen in het veldrijden alvast meedoen voor de zege. “Ik won de Strade Bianche bij mijn allereerste deelname”, aldus de Pool van Team Ineos bij Velonews. “Als je het talent hebt, er mentaal klaar voor bent en wat geluk hebt onderweg, dan wint hier de sterkste man. Van der Poel heeft al bewezen dat hij dat kan, dus voor mij is hij de favoriet.”

Ook andere teams verkenden vrijdag overigens het parcours.

Meer over Strade Bianche