#1 De zaak Peigneux: Tongenaar kreeg laatste doodstraf in België

In de aanloop naar onze nieuwe reeks over moorden – te lezen vanaf 10 augustus, blikken we terug op enkele eerder gebrachte verhalen van ophefmakende moorden in Limburg. Lees vandaag alles over de zaak Peigneux.

Lang voor de parachutemoord Limburg (en het halve Vlaamse land) verdeelde in believers en non-believers zorgde een goudsmid uit Tongeren voor al even grote breuklijnen. Dat delen ze ook, die twee grote moordzaken in Limburg: een juwelierswinkel en dodelijke passie. “Veel mensen waren overtuigd dat Stephan Peigneux het niet gedaan kon hebben. Het was toch een goed koppel, zo’n mooi echtpaar? We hebben alle mogelijke pistes uitgespit. Tot echt vaststond dat hij het wel moest gedaan hebben”, beschrijft erecommissaris en oud-speurder Nico Cilissen.

De Tongerse juwelier Stephan Peigneux is de laatste die de doodstraf kreeg in België. Hij was verliefd geworden op een man. “De dood van zijn vrouw moest een roofoverval lijken. Uren hebben we geprobeerd na te doen hoe hij zichzelf gekneveld heeft”, vertelt Cilissen.

Slachtoffer Brigitte Bex

De feiten:

Slachtoffer: Brigitte Bex (33)

Waar: de echtelijke woning aan de Sint-Truidersteenweg in Tongeren

Wanneer:10 februari 1993

Dader: echtgenoot Stephan Peigneux

Feiten: hij vermoordde zijn vrouw uit liefde voor een man

klik hier voor deel 2: het verhaal achter de feiten