Provincie Antwerpen voert avondklok in. © ATV

Antwerpen neemt extra maatregelen: avondklok, verplicht telewerk en alle horeca toe om 23 uur

De provincie Antwerpen heeft vanavond laat haar crisisoverleg afgerond en enkele maatregelen ingevoerd.

Gouverneur Cathy Berx in een persmededeling: “De epidemiologische situatie in de regio Antwerpen dwingt ons er helaas toe om bovenop de bijkomende maatregelen die de Nationale Veiligheidsraad heeft genomen, aanvullend aangepaste maatregelen te nemen die tot doel hebben om de verspreiding van het Corona-COVID-19 virus een halt toe te roepen met een zo beperkt mogelijke impact op de economie. Deze maatregelen hebben tot gevolg dat we ons sociaal leven de komende 4 weken drastisch moeten reorganiseren.”

Avondklok

In de provincie geldt een avondklok in die zin dat het openbaar sociaal leven stopt tussen 23.30u en 6.00u. Iedereen moet thuis zijn tussen 23.30u en 6.00u, tenzij voor noodzakelijke verplaatsingen (naar het werk, het ziekenhuis…). Cafés en restaurants sluiten om 23 uur.

Mondneusmaskers

Op het hele grondgebied van de provincie zal er een mondmaskerplicht gelden op het publiek domein én op plaatsen waar de fysieke afstand van 1,5 meter niet kan worden gewaarborgd. Individuele contactsporten worden verboden, ploegsporten mogen alleen voor jongeren tot 18 jaar.

OVERZICHT. Dit zijn de nieuwste coronamaatregelen

Horeca

In alle cafés en horecazaken moet de fysieke afstand van anderhalve meter tussen de gezelschappen te allen tijden gegarandeerd zijn, tenzij de gezelschappen van elkaar gescheiden zijn met een fysieke afscheiding. Individuele registratie is verplicht. Om contactonderzoek mogelijk te maken moeten deze gegevens gedurende 4 weken worden bijgehouden.

In restaurants en cafés wordt het gezelschap aan een tafel beperkt tot een strikt maximum aantal personen of tot een gezelschap dat bestaat uit leden van hetzelfde gezin.

Markten

Voor markten gelden dezelfde regels als voor winkels: geen ‘funshoppen’: u gaat alleen naar de markt of slechts in het gezelschap van minderjarige kinderen of uw begeleider wanneer u hulpbehoevend bent, en niet langer dan 30 minuten. Kramen die ingericht zijn als een horecagelegenheid zijn niet toegelaten op markten.

Andere maatregelen

Telewerk wordt verplicht, behalve wanneer dit volstrekt onmogelijk is.

Individuele contactsporten worden verboden. Ploegsporten zijn verboden voor sporters boven de 18 jaar 

Directe omgeving stad Antwerpen

Voor de ruime regio rond Antwerpen - de meest getroffen zone - (Stad Antwerpen, Zwijndrecht, Stabroek, Kapellen, Brasschaat, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Ranst, Boechout, Borsbeek, Mortsel, Hove, Lint, Kontich, Edegem, Aartselaar, Boom, Niel, Schelle en Hemiksem, Rumst) worden nog bijkomende maatregelen genomen: alle evenementen en feesten zijn verboden, alle feestzalen moeten sluiten en ook alle fitnesscentra gaan dicht.

bekijk ook

 © atv

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's