Buitenlandse Zaken voegt nieuwe oranje zones toe aan reisadviezen

Print
Buitenlandse Zaken voegt nieuwe oranje zones toe aan reisadviezen

Coronacontrole op de grens tussen Polen en Litouwen. Foto: EPA-EFE

De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken heeft maandag drie nieuwe landen een oranje kleurcode gegeven. Wie naar Estland, Letland of Litouwen wil reizen, moet bij aankomst 14 dagen in quarantaine gaan.

Code oranje betekent dat reizen mogelijk is, maar mits voorwaarden of verhoogde waakzaamheid. Naar de drie Baltische landen is reizen dus mogelijk mits een quarantaine. Ook voor reizen naar Ierland, Cyprus, Denemarken (Groenland en de Faeröer-eilanden) en IJsland is een coronatest of een quarantaine nodig.

OVERZICHT. Dit zijn de nieuwste coronamaatregelen

Voor de andere oranje zones is verhoogde waakzaamheid nodig. Het gaat om Wales, de Midlands, North East & Yorkshire, North West en Noord-Ierland in het Verenigd Koninkrijk, Wenen en Oberösterreich in Oostenrijk, Malopolski en Slaskie in Polen, Moravskoslezsky en Praag in Tsjechië. En ook Bulgarije, Kroatië, de Spaanse regio’s, Aragón, Catalonië, Baskenland, Navarra, La Rioja, Extremadura, Luxemburg, Roemenië, de Sloveense regio’s Pomurske, Savinske en Zasavske en Zweden zijn oranje zones.

De rode zones, waarnaar reizen niet mogelijk zijn of niet toegelaten, blijven dezelfde. Het gaat om Amadora, Odivelas, Sintra, Loures en Lissabon in Portugal, om de provincie Lleida in Catalonië en de provincie Huesca in Aragon in Spanje en Leicester in het Verenigd Koninkrijk.

Wie uit de rode zones terugkeert, net als uit niet-EU- en niet-Schengenlanden, moet verplicht in quarantaine en een coronatest ondergaan. Bij terugkeer uit de oranje zones beveelt Buitenlandse Zaken een quarantaine en een test aan.

De reisadviezen zijn terug te vinden op de website diplomatie.belgium.be.

LEES OOK. Na Vlaanderen kleurt nu ook heel België oranje op Europese kaart