©  BELGAIMAGE

Ook Nederlandse oud-turnster getuigt over misbruik door bondstrainer: “Hij schopte me en sloeg me”

De bom in het turnen is nu echt gebarsten. Nadat in België Aagje Vanwalleghem en Gaëlle Mys al openhartig getuigden over misbruik door hun coach, verklaart nu ook de Nederlandse oud-turnster Joy Goedkoop tijdens haar loopbaan te zijn geschopt en geslagen door haar trainer en huidig bondscoach Vincent Wevers, ook vader van turnsters Sanne en Lieke Wevers.

Michiel VerheirstraetenBron: BELGA

LEES OOK. Turnsters Aagje Vanwalleghem en Gaëlle Mys openhartig over misbruik door coach: “Pesterijen en intimidaties”

Het verhaal van Goedkoop volgt twee dagen nadat turntrainer Gerrit Beltman in een interview met het Noordhollands Dagblad had verteld dat hij in het verleden jonge turnsters tijdens trainingen mishandelde en vernederde.

Goedkoop trainde van haar zevende tot haar twaalfde in Oldenzaal onder Wevers. Daarna stapte ze over naar Heerenveen om te trainen onder coach Gerben Wiersma. “Ik ben door hem geslagen en geschopt”, zegt Goedkoop over Wevers. “Niet dagelijks. Het kleineren, boos worden en negeren gebeurde wel dagelijks. In Heerenveen was het fysieke geweld voorbij, maar ook daar was het onmenselijk. Er was geen ruimte voor vermoeidheid, blessures en andere gevoelens.”

Goedkoop vertelde bij de NOS dat ze veel pijn heeft gehad van de fysieke en mentale mishandeling. “Eigenlijk ben ik er nog steeds niet helemaal bovenop. Ik heb drie jaar echt heel diep gezeten, in een zwart gat.”

Vincent Wevers met zijn dochters Sanne en Lieke Wevers 

Vincent Wevers met zijn dochters Sanne en Lieke Wevers ©  BELGAIMAGE

De persoonlijke verhalen volgen kort nadat de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) bekendmaakte een onafhankelijk onderzoek te doen naar grensoverschrijdend gedrag. De aanleiding voor deze stap zijn de gesprekken en discussies die ontstonden na de documentaire Athlete A op Netflix en de berichten rondom misbruik van topturners wereldwijd.

De bekentenis van Beltman leidde ook tot deining in de Belgische turnwereld. Zo verklaarde ex-gymnaste Aagje Vanwalleghem, die gecoacht werd door Beltman, dat ze mentaal zwaar heeft afgezien onder de Nederlandse turncoach. Ex-turnster Gaëlle Mys onthulde dat ze in haar carrière ook te maken heeft gehad met intimidaties en pesterijen. Die hebben ervoor gezorgd dat ze in 2016 stopte met gymnastiek.

LEES OOK. Van “Ik ga je breken” over “op de billen slaan” tot pikante berichten: de soorten meldingen grensoverschrijdend gedrag in de sport