OPROEP. Boetes en geen vakantie voor toeristen die zonder QR-code naar Griekenland reizen

Print
OPROEP. Boetes en geen vakantie voor toeristen die zonder QR-code naar Griekenland reizen

Foto: Getty Images

Hasselt -

Griekenland hanteert strenge coronaregels voor toeristen. Wie op voorhand geen formulier invult, riskeert een forse boete en wordt op de eerstvolgende vlucht naar huis gezet. Touroperator TUI heeft al enkele families moeten tegenhouden op de luchthaven van Zaventem omdat ze niet in orde waren.

Wilde u naar Griekenland reizen, maar werd u op de luchthaven tegengehouden? Laat het hier weten.

Griekenland telt op dit moment nog maar 4.135 besmettingen en de longziekte eiste er nog maar 201 levens. Dat zijn vergeleken met andere landen in de EU goede cijfers en de overheid in Athene wil dat zo houden. Daarvoor zijn er sinds 1 juli strenge regels voor toeristen die het land willen bezoeken. Elke reiziger moet ten laatste 24 uur voor vertrek een online formulier invullen, de Passenger Locator Form (PLF). Bij een gunstig advies krijgt hij een QR-code toegestuurd die verplicht getoond moet worden bij aankomst in het land. “Wie dat niet doet, krijgt een administratieve boete van 500 euro en wordt meteen op de eerstvolgende vlucht naar huis gezet. Het geldt ook voor toeristen die op eigen houtje naar Griekenland willen reizen”, zegt woordvoerder Sarah Saucin van TUI Belgium.

Sms ter herinnering

De touroperator controleert bij vertrek of de reizigers in orde zijn met deze maatregel. “Aan de incheckbalie op de luchthavens in Zaventem, Charleroi en Luik controleert ons personeel of iedereen in het bezit is van de nodige QR-code. Het is al gebeurd dat enkele families niet op vakantie konden vertrekken omdat ze het formulier niet hadden ingevuld. Nochtans communiceren we daar heel uitvoerig over. In de reiskantoren informeren we iedereen die naar Griekenland wil reizen, het staat duidelijk in de reisdocumenten vermeld, klanten krijgen een e-mail en 72 uur nog een sms ter herinnering. En dat geldt voor iedereen die bij ons een pakketreis bestelt, maar ook wie alleen een vlucht of hotel boekt.” De Griekse overheid heeft de internationale touroperatoren gevraagd om voor afreis al te controleren of alle passagiers over de nodige QR-code beschikken.

Wilde u naar Griekenland reizen, maar werd u op de luchthaven tegengehouden? Laat het hier weten.

Alle informatie over het PLF-formulier vindt u op https://travel.gov.gr