Na Vlaanderen kleurt nu ook heel België oranje op Europese kaart

Print
Na Vlaanderen kleurt nu ook heel België oranje op Europese kaart

Foto: ECDC

België oranje op de kaart van het Europese Center for Disease Control (ECDC). Dat betekent dat ons land als geheel in de voorbije twee weken boven de alarmdrempel van 20 nieuwe coronabesmettingen per 100.000 zit.

De kaart van het ECDC brengt landen en regio’s in kaart die “coronagevaarlijk” zijn. Er wordt gebruikgemaakt van verschillende kleurcodes: blauw (geen nieuwe besmettingen de voorbije veertien dagen), geel (minder dan 20 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners), lichtoranje (tussen de 20 en de 59,9 nieuwe besmettingen), donkeroranje (tussen de 60 en de 119,9) en rood (meer dan 120).

Op Luxemburg, Zweden, Spanje en Portugal na kleurt heel West-Europa geel. Relatief veilig dus. Vrijdag ging Vlaanderen al naar oranje, zaterdag ging nu ook heel België boven de alarmdrempel van 20 besmettingen per 100.000 inwoners in de voorbije twee weken. “Het is 5 na 12”, zo zei biostatisticus Geert Molenberghs vrijdagavond al in ‘Terzake’. “Rood is het gelukkig nog niet, dat moeten we vermijden. Maar we moeten weer in lockdown gaan. Niet noodzakelijk zo fel als de eerste, want we hebben veel geleerd en kunnen enkele sectoren wel open houden. Maar nu moet vooral het contact teruggeschroefd worden. De bubbel van vijftien moet teruggebracht worden, dat is bittere noodzaak. We moeten het aantal contacten terugbrengen om het virus te kunnen stoppen.”

“Dit onderstreept de stelling dat dit geen lokale uitbraak meer is”, verklaarde ook infectiologe Erika Vlieghe. “Dit is frustrerend, want wij weten dat eigenlijk al een paar dagen. We zien het aantal gemeenten met meerdere gevallen dag na dag toenemen. We hebben dat op de overlegcomités ook gezegd, maar het is moeilijk om de machine in gang te krijgen.”

De volgende Veiligheidsraad was normaal gezien pas volgende vrijdag gepland, maar het lijkt nu al bijna zeker dat die vroeger zal plaatsvinden. De kern zou zelfs zaterdag al opnieuw samenzitten en de volgende Veiligheidsraad zou mogelijk al voor zondag of maandag zijn.

Nieuwe Video's