vrijdag 24 juli 2020 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

  Serge Minten

Ook Genk verplicht mondmasker in winkelomgeving van stad

Hasselt

In de binnenstad van Hasselt, Tongeren, Sint-Truiden en Genk moet iedereen vanaf zaterdag een mondmasker dragen. In Maasmechelen komt een mondkapjesplicht in Maasmechelen Village, M2 Shopping Center en de Pauwengraaf. In Houthalen en Beringen geldt die plicht in de drukke winkelstraten. Gemeenten spelen hiermee in op de verstrenging die de Nationale Veiligheidsraad heeft aanbevolen.

Veiligheidsraad verplicht maskers op drukke plaatsen en geeft burgemeesters bevoegdheden om extra maatregelen te nemen. Belga

“Wij hebben steeds de richtlijnen van de federale overheid gevolgd en doen dat nu opnieuw. Wij waren voorbereid om snel te schakelen”, verduidelijkt de Hasseltse burgemeester Steven Vandeput (N-VA). De regel is er duidelijk: vanaf zaterdag moet iedereen ouder dan twaalf - te voet of met de fiets, wandelend of joggend - een mondkapje dragen in het zogenaamde ‘kernwinkelgebied’. Dit is op en binnen de Groene Boulevard, in de stationsbuurt en op de Blauwe Boulevard. De eerste dagen krijgen overtreders nog een verwittiging, maar daarna volgt de gevreesde coronaboete. Die is duur: 250 euro.

Mondmasker verplicht in de volledige binnenstad in Hasselt TVL

Sint-Truiden heeft dezelfde beslissing genomen voor het gebied op en binnen de stadsvesten, de Stationsstraat, het stadspark en domein ’t Speelhof, met uitzondering van de Finse piste. Ook wie een handelaar bezoekt, moet een mondmasker dragen. “Het garanderen van de gezondheid en de veiligheid blijft prioriteit. Daarom breiden we de verplichting voor het dragen van een mondmasker uit. Het is een aanvullende bescherming en stelt ons niet vrij van het toepassen van de gouden regels rond het sociaal gedrag: hygiëne en afstand houden”, zegt burgemeester Veerle Heeren (CD&V) van Sint-Truiden.

In Tongeren is de lokale veiligheidscel donderdag ook nog samengekomen. Ook die besliste over een verstrenging van de regels in de stad. In het kernwinkelgebied is er een verplichting tot het dragen van het mondmasker. Het gaat dan om de Maastrichterstraat, Hemelingenstraat, Sint-Truiderstraat, Grote Markt, Stadhuisplein, de Tieckenstraat, Vlasmarkt, Vrijthof, OLV-Straat, Kloosterstraat, de Schiervelstraat, Stationslaan, Stationsplein, Nieuwstraat en Vermeulenstraat. Ook aan het Agnetenklooster moeten mensen een mondmasker dragen bij een huwelijk, met uitzondering van het bruidspaar.

Ook Genk verplicht mondmasker in winkelomgeving van stad

Ook Genk beslist om een mondmasker te verplichten in de winkelomgeving van het stadscentrum. Het gaat om het gebied binnen de Centrumring. Ook in de Shopping 1, 2 en 3 geldt de mondmaskerplicht.

Concreter gaat het om het gebied op en binnen de centrumring, en volgende aaneengesloten straten: een gedeelte van de Europalaan – Albert Remansstraat – Burgemeester Gerard Bijnenslaan - (gedeelte) Berglaan – (gedeelte) Grotestraat – Centrumlaan – (gedeelte) Dieplaan en Eerste Cysclistenlaan. De verplichting zal gelden op deze ring en in het binnengebied dat bestaat uit: het Stadsplein, Sint-Martinusplein, Grote markt, (gedeelte) Winterslagstraat, Klokstraat, Marktstraat, Stationsstraat, Rootenstraat, (gedeelte) Molenstraat. De schoppingcentra vallen ook onder de regeling.

 Stad Genk

Beringen en Tessenderlo verplichten ook mondmaskers

In Beringen is vandaag beslist dat het mondmasker moet worden gedragen in de Boulevard van Be-Mine.

De gemeente Tessenderlo die tot vandaag 27 dagen besmettingsvrij was, komt er ook een mondmaskerplicht. Dat zal zijn in volgende centrumstraten: Neerstraat, Diesterstraat, Stationstraat en Binnenhofplein. Volgende week komen er aankondigingsborden.

Maasmechelen Village

Nog drie andere gemeenten hebben donderdag beslist om mondmaskers te verplichten in de winkelgebieden.

In Maasmechelen wil burgemeester Raf Terwingen (CD&V) de mondmaskerplicht invoeren in het outletcenter Maasmechelen Village, M2 Shopping Center en de omgeving van de Pauwengraaf.” Vrijdag zit ik hierover samen met de verantwoordelijken. Als gemeente gaan we voor informatieborden zorgen opdat burgers weten waar de plicht geldt”, zegt de burgemeester. Na een waarschuwingsperiode volgen ook hier coronaboetes.

In de handelskern van Houthalen-centrum komt ook een verplichting tot het dragen van het mondmasker. Het gaat dan over de Vredelaan, Dorpsstraat, en een gedeelte van de Guldensporenlaan en Pastorijstraat.

De drukste winkelstraten van Beringen krijgen ook een mondmaskerplicht. “In onze gemeente liggen die straten verspreid over de deelkernen. Vrijdag leggen we de drukste winkelstraten vast en dan bekijken we met de politie de handhaving”, zegt waarnemend burgemeester Jean Vanhees (CD&V).

De Nationale Veiligheidsraad heeft de verplichting om neus en mond te bedekken zelf al fors uitgebreid tot alle markten, kermissen en openbare gebouwen. Op straat krijgt u het advies om het mondkapje op te zetten wanneer er anderen in de buurt zijn. Het is een sterke aanbeveling die vooralsnog berust op ‘het gezond verstand’. Zo’n aanbeveling schept eigenlijk meer verwarring dan duidelijkheid. Gemeentebesturen krijgen de vrijheid en de macht om de richtlijnen voor winkelstraten en openbare plaatsen aan te scherpen.

Burgemeester Marc Penxten (N-VA) van Alken vindt zo’n verplichting tot het dragen van een mondmasker vooral nuttig in de openbare speeltuinen en parken. Daar komen veel mensen samen om te verpozen.

De steden Genk en Peer buigen zich vandaag, vrijdag, over een verstrenging. In Pelt, Diepenbeek, Nieuwerkerken en Hechtel-Eksel bekijken ze volgende week of dit nog nodig blijkt.

In As, Bree, Zonhoven, Dilsen-Stokkem, Ham houden ze het op de aanbeveling om een mondmasker te dragen wanneer veel mensen in de buurt zijn. “We hebben geen drukke winkelstraten maar we gaan via affiches wel duidelijk maken dat mensen hun mondmasker bij drukte moeten dragen, ook als ze bijvoorbeeld buiten aanschuiven bij de bakker, of wanneer kinderen naar de speelpleinwerking worden gebracht, of bij de tennisclub”, zegt burgemeester Tom Seurs (Voluit) van As. In Bree vindt burgemeester Liesbeth Van der Auwera dat overal waar veel volk is het mondmasker op moet.

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws