©  EPA-EFE

Handbiker en F1-legende Alex Zanardi zet nieuwe stap in de goede richting: “Zijn toestand is stabiel genoeg”

Handbiker Alex Zanardi is dinsdag overgebracht naar een neurologisch revalidatiecentrum, zo maakte het ziekenhuis van het Italiaanse Siena maandag bekend. Daar verbleef de 53-jarige Zanardi meer dan een maand, nadat hij met zijn handbike op volle snelheid tegen een vrachtwagen was gebotst.

Vincent Van GenechtenBron: BELGA

Nadien werd hij meermaals geopereerd en lag hij lange tijd in kritieke toestand in een kunstmatige coma. Vijf dagen geleden werd hij uit die coma gehaald. “Na vijf weken in ons ziekenhuis is zijn toestand stabiel genoeg om een verplaatsing naar een neurologisch centrum toe te staan”, liet Valtere Giovannini, algemeen directeur van het ziekenhuis, in een mededeling weten.

De viervoudig paralympisch kampioen en voormalig autopiloot was in de jaren negentig een F1-piloot bij de renstallen Jordan, Minardi, Lotus en Williams. In 2001 verloor hij beide benen bij een ongeval op de Duitse Lausitzring toen hij deelnam aan de Champ Car. Voordien was hij in 1993 bij een zware crash op het circuit van Spa-Francorchamps met de schrik vrijgekomen.

Zanardi ging na zijn ongeval door met racen in aangepaste auto’s. Hij legde zich ook toe op het handbiken. Als handbiker won hij twee keer goud op de Paralympische Spelen in Londen in 2012 en twee keer goud op de Spelen van Rio de Janeiro in 2016.