De witte van Heukelom

Print
De witte van Heukelom
Riemst - Dirk Ottenburghs, medewerker van natuurvereniging Limburgs Landschap vzw, leidt ons rond in de wondere wereld van fauna en flora in de Limburgse natuur.

De wereld is klein, wordt vaak gezegd. Dat werd deze week nog maar eens bewezen! Een klein artikeltje in deze krant over een ‘witte merel’ in Riemst bracht plots heel wat jeugdherinneringen van mijn collega naar boven.
Zij is afkomstig van Heukelom, een deelgemeente van Riemst. De plek waar deze, wat vreemde, merel rondhipt. Trouwens geen onbekende, want het hele dorp - goed 100 inwoners - kennen deze, ondertussen beroemde, merel. Heel wat Heukelommenaren hebben deze (bijna) witte verschijning gezien of zelfs op foto gezet. Maar nog grappiger was dat mijn collega vroeger door haar dorpsgenoten ‘de witte van Fiene’ werd genoemd. De geschiedenis herhaalt zich. Of toch een beetje.

De huidige ‘witte van Heukelom’ - de merel dus voor alle duidelijkheid - is geen volledig witte vogel. Als er dan ook nog een rood oogje te zien was konden we spreken van een albino. Want zulke exemplaren hebben totaal geen kleurpigment. Maar dat is hier dus niet het geval. Hier gaat het over een leucistich exemplaar; dan is er nog pigment aanwezig, maar sterk verminderd. Je ziet dat aan de oogjes, die zijn meestal donker of normaal gekleurd en niet rood. Maar bij dit exemplaar zie je het ook aan de vlekken in het verenkleed. Dit zijn de veren met een normale hoeveelheid pigment en dus in dit geval gewoon zwart. Tot zover mijn - hopelijk wat duidelijke - uitleg.

Want in Heukelom zal het hun een zorg wezen. Hun merel voor de tweede keer in de krant. Dat is wat telt. Lang leve de ‘witte van Heukelom’ en zijn dorpsgenoten.

Foto Luc Cilissen

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio